Цветанов отново нападна Gripen и заяви, че през 2012 г. ГЕРБ е щял да вземе F-16

23 прочитания

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отново нападна шведския изтребител Gripen и заяви, че в края на мандата на кабинета „Борисов 1” е щял да се купуват изтребители F-16. Това каза той днес, 14 август 2018 г., при откриване на ремонтиран път във Великотърновско.

„Орешарски направи една, единствена среща за модернизация на армията, само с представители на Gripen. Това е всъщност, което ни тикаше служебното правителство с това решение!”, каза Цветан Цветанов.

Интересен е опитът за пришиване на шведския изтребител Saab Gripen със злополучният коалиционен кабинет на БСП и ДПС с министър председател Пламен Орешарски.

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител, обаче даде съвсем друга информация за случилото се по онова време.

„Не съм адвокат на г-н Орешарски, нито на когото и да било другиго, но истината е друга. Орешарски е имал срещи първо с Alenia, компанията произвеждаща Eurofighter, след това със Saab, компанията произвеждаща Gripen, а после с представители от посолството на САЩ.
Колко е трудно на г-н Цветанов да говори истината?”, написа Стоянов в профила си във социалната мрежа Facebook.

Фактът, че по време на кабинета „Орешарски“ са правени срещи с представители на производителите на F-16, Gripen и Eurofighter излезе наяве още миналата година, около заседанията на т.нар. „Комисия „Gripen“.

Министърът на отбраната в кабинета „Орешарски“ също потвърди информацията във Facebook:

„Изисква се елементарно усилие да се прочете и не толкова елементарното – да се осмисли информацията за проведените срещи и разговори с всички участници от т.н. short list в периода 2013/14 г. Да повторя – с всички!“, написа Ангел Найденов.

Цветанов не за първи път изпада шведското предложение Gripen, но в случая разнообразява репертуара си срещу него.

„2012 г. ние бяхме пред финализиране на сделка за закупуването на F-16 за 750 млн. лева. Само, че поради това, че правителството вече изтичаше своя мандат, имаше и предсрочни парламентарни избори, ние не искахме да взимаме такова важно стратегическо решение”, заяви още вторият човек в ГЕРБ пред журналисти.

Думите на Цветанов отново търпят много коментари и то не от друг, а от военния министър в кабинета „Борисов 1” Аню Ангелов:

„В Доклада с вх. № 1915 от 12 март 2013 г. (на следващия ден аз напускам министерството), ми бе представен доклад, тъй като се забавиха преговорите с Италия, Швеция, САЩ и Португалия. В крайното становище няма конкретен избор. Ще го прочета: „До момента на получаване и обобщаване на крайните предложения в резултат на преговорите не е възможно обективно да бъде определен най-удачният вариант за реализация на проекта“ т.е работата следваше да продължи с още преговори , разговори и т.н.”, това разказва Ангелов на заседанието на „Комисията „Gripen” от 19 юли 2017 г.

Така според Цветанов, през 2012 г. кабинетът „Борисов 1” е бил пред финализиране на договор за F-16, а според Аню Ангелов, през март 2013 г., точно преди оставката на правителството, не е имало финално решение.

Сумата за покупка на F-16, която Цветанов споменава, също търпи корекция. Отново на заседанието на „Комисията „Gripen” от 19 юли 2017 г., Ангел Найденов, министър на отбраната в кабинета „Орешарски” дава информация за ценовото предложение за покупка на осем употребявани F-16 MLU.

„Поемайки поста министър, предложенията са в следния порядък. Предложението на американската страна за F-16 е на стойност 136 млн. евро за придобиване на самолетите и 289 млн. евро за три договора, необходими за доставка на въоръжение, оборудване и модернизация”, казва тогава Найденов.

Това значи, че американската оферта е била на стойност €425 млн. или 832 млн. – с 82 млн. лева повече от заявената от Цветанов сума.

Цветан Цветанов направи коментарите си във връзка с поредната размяна на реплики с президента Румен Радев. В неделя Радев заяви, че усилията на правителството в сферата на модернизацията на армията са мудни и нерационални.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отново пусна обществена поръчка за поддръжка на Bell 206
Следваща публикация
Президентът Радев: Правителството действа мудно и нерационално по модернизацията
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Презокеанска престрелка между президент и премиер по въпроса с изтребителите

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов влязоха днес, 19 септември 2017 г., в ожесточен спор около въпроса с придобиването на нов боен самолет за ВВС. Президентът в момента е на посещение в САЩ.

Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Меню