Първите два ремонтирани Су-25 са вече в България

912 прочитания

Първите два ремонтирани самолета Су-25 бяха доставени в авиобаза Безмер на 21 и 22 септември. Това съобщиха днес, 23 септември 2020 г., от МО.

Двата щурмови самолета са преминали основен капитално-възстановителен ремонт в „558-ми авиационен завод” в Барановичи, Беларус. В резултат самолетите са придобили нови бойни способности – разширен арсенал от възможни боеприпаси, увеличаване на точността на поразяване, като същевременно е увеличена и дистанцията, от която самолетът може да поразява земни цели, съобщават от МО.

Касае се за доставка на двуместния борд 002 и едноместния борд 246. И двата самолета бяха докарани в разглобен вид по въздуха с транспортни самолети Ил-76. Предстои тяхното сглобяване, облитане и официално предаване на българската страна.

Това са първите ремонтирани самолети Су-25 за последните 18 години. Ремонтът се извършва съгласно рамково споразумение и договор от 2018 г. Общо по договора трябва да бъдат ремонтирани осем самолета. Останалите шест самолета ще се изпращат на партиди по два до края на февруари 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
20 млн. лева са отпуснати за покупка на медицински вертолета
Следваща публикация
Размествания по върховете във ВВС
912 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Меню