„Тракийска пепелянка“ – нещо повече

949 прочитания

Тазгодишното издание на българо-американска тренировка от серията „Тракийски“, датираща от началото на десетилетието, беше нещо повече от рутинните вече българо-американски съвместни военновъздушни подготовки, и ще се запомни като най-голямото събитие за годината. Определено тренировката беше и най-интересното за нашите ВВС, които събраха всички скромни сили и средства за участие в нея.

За учението „Тракийска пепелянка“ в България пристигнаха шест американски F-16C

Разширен международен формат
“Тракийска пепелянка 2020” (Thracian Viper 2020) се проведе в периода от 14 септември до 25 септември 2020 г. в българското въздушно пространство и се превърна в тренировка на военната авиация на пет държави. Освен България и САЩ, това бяха Румъния, Гърция и Канада (изтребители CF-18 Hornet, действащи от летище в Румъния, където носят бойно дежурство). Участваха общо 11 типа различна авиационна техника от тези държави, а ръководител от българска страна беше командирът на авиобаза Граф Игнатиево, бригаден генерал Димитър Петров. Основните участници бяха базирани в Граф Игнатиево – това бяха българските изтребители МиГ-29 и учебно-тренировъчните реактивни самолети L-39ZA, както и шест американски изтребителя F-16C Block 40 от 555-а изтребителна ескадрила, 31-о изтребително авиокрило на ВВС на САЩ в Европа, базирано в Авиано, Италия.

Американските изтребители пристигнаха в България на 18 октомври и след учението остават в България, като се подготвят за изпълнение на мисията „eр полисинг“ от Граф Игнатиево – след това те ще стоят на бойно дежурство до 30 октомври (правителственото разрешение за изпълнение на „Ер полисинг“ от ВВС на САЩ на територията на нашата страна с до оосем самолета от 16 септември е за периода 28 септември – 30 октомври.). За изпълнение на мисията по „ер полисинг“, американците пристигнаха в България носещи своето въоръжение – по две ракети AIM-120C AMRAAM и две AIM-9Х и прицелен контейнер SniperXR Advanced Targeting Pod, имащ възможност за работа в режими „въздух-въздух“ и „въздух-земя“. Забеляза се, че част от американските изтребители носят и контейнер за РЕБ AN/ALQ-131.

Американският „ер полисинг“ в България
В правителственото решение за съвместния „ер полисинг” е разписано, че американските сили ще бъдат ограничени при изпълнението на задачата у нас само по отношение на използването на оръжие:

„При участието си в охраната на въздушното пространство на Република България силите и средствата на САЩ се ограничават до изпълнение на задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, изпълнение на прехват на въздушна цел и визуално опознаване, разпитване, съпровождане и намеса, като не се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба.”

Прицелен контейнер SniperXR, който може да се използва и за задачи „въздух – въздух“

Относно „ер полисинга“, който ще се носи от американците, българската страна се опитваше да обясни това с неутрални официални формулировки, а началникът на отбраната, адмирал Емил Ефтимов дори заяви, че така ще се повиши нальотът на българските летци.

Президентът Румен Радев разговаря с американски летци по време на деня за високопоставени гости

Това изявление може да се постави под силна въпросителна – като има проблеми с изправността и ресурсите на българските изтребители МиГ-29 (както беше неведнъж заявявано от военното министерство), много трудно ще се намери начин да се изкарат повече летателни часове (откъде ще се вземат?), когато нашите летци не са на бойно дежурство. Единствената евентуална икономия идва в случай, че вместо дежурните български МиГ-29 по тревога се вдигат американските изтребители, но предвид ниската руска активност над Черно море, такава икономия ще бъде в рамките на 2 – 3 часа за месеца, в който американските изтребители ще са тук.

А може би американският посланик Херо Мустафа се изказа най-прямо по въпроса – идваме да изпълняваме „ер полисинг“ в Черноморския регион (без да уточнява или споменава нещо за България). Освен това, американските самолети изпълняват и задачи по Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, се споменава в съобщението на правителствената информационна служба за разрешението на носенето на „ер полисинг“ от американците в Граф Игнатиево. САЩ поемат разходите си за мисията в България.

Концепцията за т.нар. „усилен ер полисинг” (Enhanced Air Policing) в Черноморския легион беше въведена след анексирането на Крим през 2014 г., като се реализира основно в Румъния, където всяка година има чужди изтребители на бойно дежурство. В този период в България на два пъти има носено бойно дежурство от чужди ВВС – САЩ през 2016 г. за седмица и Италия през 2017 г. за малко над три месеца.

Американските F-16C Block 40, които дойдоха за тренировката, не са първа младост, но все още няма публично обявен срок за замяната им с F-35A

Участниците и задачите
Списъкът на изпълняваните задачи по време на тренировката включваше тактически прехвати на разнотипни самолети, бойно въздушно маневриране (тренировки по въздушен бой), нападателно и отбранителни действия на изтребители (нападателно- при съпровождане на групи ударни самолети, отбранителни – при отразяване на удари от групи ударни самолети), подавяне на наземна ПВО, ударна координация и разузнаване (самостоятелно търсене на цели от въздушните екипажи в определени зони и осигуряване на целеуказване за тяхното унищожаване), бойно търсене и спасяване.

Наръкавната емблема на учението

В международната летателна тренировка участваха Република България (с МиГ-29, L-39ZA, AS 532AL и Ми-24В, както и РС-9М и С-27J), Кралските канадски военновъздушни сили (CF-18 от авиобаза „Михаил Когалничеау“ – Констанца), Република Гърция (F-16C/D от 110-то и 111-то бойно авиокрило – базирани в Лариса и Неа Анхиало съответно), Румъния (F-16MLU от авиобаза Фитещ и МиГ-21 Lancer от авиобаза „Михаил Когалничеау“ – Констанца) и САЩ (F-16 от 555-а изтребителна ескадрила), които оперираха от седем различни военни летища. Цялостната координация и управление на полетите се осъществяваше от българска страна съвместно с представители на партньорите.

Кулминацията на тренировката беше съвместната операция на 24 септември, денят за високопоставени гости, когато самолетите на пет държави действаха в българското въздушно пространство за около 1,5 часа в сутрешната вълна. Задачите включваха отбранителни и настъпателни въздушни операции в международни групи.

Освен самолетите и вертолетите, групировки за ПВО от състава на ВВС (ЗРК „Куб“ от мястото за постоянно базиране в Стара Загора и ЗРК С-125 „Нева“) и Сухопътните войски (ЗРК „Оса“ от дивизионите на мотострелковите бригади в Плевен и Карлово) защитаваха територия и обекти от критичната инфраструктура на България от действията на смесени авиационни групи, които симулираха нанасяне на удари от въздуха. Планът на тренировката предвиждаше сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.

Капитан Кирил Гинев, пилот на МиГ-29, се запознава с кабината на F-16C

Полетите в сутрешната вълна на 24 септември включваха действия на група гръцки изтребители F-16С срещу смесена група от два американски изтребителя F-16 и два български УТС L-39ZA. В друго групово упражнение румънски изтребители F-16 и Lancer действаха срещу обекти, защитавани от ЗРК „Оса“, съвместно с български УТС РС-9М, излетели от летище Долна Митрополия, прехващани от два американски F-16. Двойка български МиГ-29 изпълни задача по „ер полисинг“, ескортирайки до летището транспортен самолет С-27J Spartan от авиогрупата във Враждебна, който по сценария на тренировката беше загубил радиовръзка. За следващият ден беше планирана задача, при която американските изтребители F-16 трябваше да тренират ескорт на български вертолет AS 532AL „Кугър“, изпълняващ полет за бойно търсене и спасяване (на катапултирал се пилот от свален изтребител) в територия, заета от противника.

Американските цели и задачи
От американска страна на брифинга пред високопоставени гости – където присъстваха президентът Румен Радев, американският посланик в Република България Херо Мустафа и началникът на отбраната, адмирал Ефтимов, майор Роан Налдрет-Джейс, летец-инструктор от 555-а ескадрила (началник на стандартизацията и проверките в ескадрилата), спомена, че основната полза на пилотите на 555-а изтребителна ескадрила, са задачите по въздушен бой (2 на 1) с българските МиГ-29, задачите по ескорт на ударни самолети, чиято роля се изпълняваше от българските L-39ZA, въздушен бой 1 на 1 с МиГ-29 и L-39ZA и тренировките срещу наземните комплекси за ПВО –„Нева“, „Куб“ и „Оса“. Ескадрилата е пристигнала в България за тренировката с 150 души личен състав – пилоти, техници, специалисти по операциите и логистиката. В списъка на другите задачи през 555-а ескадрила, е и установяването на връзка с българските ВВС и подобряване на военно-политическите отношения. Тук може да се допълни, че от българска страна една от задачите, беше да се запознае летателния и инженерно-техническия състав от Граф Игнатиево със самолет F-16, предвид предстоящото му въвеждане на въоръжение в нашите ВВС във втората половина на 2023 г.

Американските пилоти с интерес са летели срещу L-39ZA

Също така, ескадрилата отработва и цялостната организация по бързото пребазиране и започване на полети на малки групи от самолети от нови летища на държави от НАТО, съгласно новата концепция за гъвкави операции на ВВС на САЩ в Европа. Тренировките на американците на Граф Игнатиево включваха и отработване за кацане при проблеми с двигателя и „горещо зареждане“ с гориво за следващ полет при работещ двигател на земята, с цел съкращаване на времето за подготовка за следващата задача.

Всичко това се изпълнява при строго спазване на противоепидемичните мерки, наложени от американското военно командване в Европа в ситуацията с пандемията COVID-19. Така например, целия американски състав, и на открито и на закрито, беше с маски на лицето и в тези условия трябва да се провеждат пълноценни полеви тренировки, носене на редовната служба и поддържане на висока бойна готовност. Освен това, ситуацията с COVID-19 също е наложила американската ескадрила да изпрати по-малко самолети и личен състав отколкото е било първоначално планирано. Американската група поддържа и готовност за незабавно напускане на Граф Игнатиево ако има нужда от ескадрилата на друго място в зоната за отговорност на Европейското командване на САЩ.

Интересно е да се спомене, че 555-а ескадрила беше докарала предимно млади пилоти и както майор Роан Налдрет-Джейс спомена в соя брифинг на 24 септември, Граф Игнатиево се води предпочитано място за тренировки в Европа, поради големите възможности предлагани от България в сравнение с мястото за постоянно базиране в Италия. Най-същественото предимство е наличието на самолети от различен тип (т.нар. „съветско“ производство), което е от голяма полза при обучението на младите пилоти на въздушен бой, и също наличието на истински зенитно-ракетно комплекси за отработване на задачи по преодоляване на ПВО и огнево подаване на средствата за ПВО. Младите пилоти в ескадрилата, както майор Роан Налдрет-Джейс подчерта, за първи път имали възможност да учебни въздушни боеве и тренират тактически прехвати срещу самолети чуждо производството. В тази връзка той отбеляза ползата от тренировките с L-39ZA – това е малък и бавен самолет, и младите пилоти от Авиано са имали затруднения при откриване, опознаване и прехващане. Такава полезна задача например е била отработена на 23 септември – с два МиГ-29 и два L-39ZA, заедно с четири F-16, където двете двойки F-16 са действали срещу българските самолети, тренирайки откриване с радара.

Текст и снимки: Александър МЛАДЕНОВ

Добрият стар МиГ-29 продължава да служи

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира съвместният „ер полисинг” със САЩ
Следваща публикация
20 млн. лева са отпуснати за покупка на медицински вертолета
949 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов призна, че за F-16 трябва да се прави инфраструктура и че ще се правят компромиси в сделката

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, че по сделката за покупка на F-16 има да се строи инфраструктура, която не влиза в настоящата сделка и че по договора трябва да се правят компромиси с цел намаляване на стойността. Това каза той днес, 7 юни 2019 г. в Народното събрание.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Tejas продължава да се бави

Индийското МО призна за нови сериозни забавяния в производството на лекия еднодвигателен изтребител Tejas, предназначен…

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Меню