Каракачанов защити командира на ВВС от нападките

69 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов защити новия командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров от нападките по негов адрес, заради внушения, че той е против покупката на още F-16. Това стана днес, 14 октомври 2020 г. пред репортери във Варна.

„Някой изкуствено създава спорове. Такива спорове няма. Командирът на ВВС до миналата седмица бе командир на авиобаза Граф Игнатиево и е един от най-добрите ни летци-изтребители. Офицер с знания и интелект”, заяви Каракачанов на въпрос за позицията на генерал Петров, че трябва да се внимава при покупката на още F-16.

Военният министър, който бе на церемония във Варна по вдигане на флаговете на новите минни ловци за ВМС, каза, че сме били свидетели на „абсолютни и откровени спекулации” по отношение на изказването на генерала, което според него било плод на недобросъвестни медии.

„Какво казва той? Ако дойдат не осем, а 16 броя F-16, то ние няма да имаме обучен състав за тях, няма да имаме хангари, няма да имаме инфраструктура. Защо? Защото всичките финансови разчети и всички отпуснати средства са разчетени за осем самолета. И за тези допълнителните самолети няма да имаме екипажи, няма да имаме хангари и други. И може да се стигне до там, което бяхме виждали при самолетите Spartan и вертолетите Cougar – те да стоят на земята”, каза още Каракачанов.

В понеделник, 12 октомври 2020 г., генерал Петров даде интервю за БНР, в което той заяви, че по въпроса с покупката на допълнителни F-16 трябва да се подхожда внимателно, тъй като има неотговорени въпроси по отношение на инфраструктура и обучение на личен състав.

Истерията около изказването му, обаче не дойде от медии, а от т.нар. „Атлантически съвет на България”, от където призоваха генерал Петров да подаде оставка, защото според тях той е саботирал покупката на още F-16. Струва си да се отбележи, че в управителния съвет на въпросната организация влиза евродепутата Александър Йорданов, а през 2018 г. оттам водеха истерична кампания в подкрепа на покупката на F-16.

Каракачанов заяви още, че информацията, която е искана от САЩ за евентуалните цени и срокове за придобиване на още F-16 е с цел ускоряване на едни бъдещи процеси на покупка, като той назова годината 2024, след получаването на сега поръчаните осем изтребителя.

„Добре е сега да се договорят цените и сроковете на доставка за да са ясни”, казва Каракачанов.

Такова договаряне, обаче няма как да има без много скорошно сключване на договор и стартирания на плащания по сделката. Нещо, което както Каракачанов, така и председателя на комисията по отбрана в парламента Константин Попов, заявиха, че няма да се случи сега.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартираха полетите с ремонтираните и модернизирани Су-25
Следваща публикация
Летателно-тактическо учение проведе 16-та траг Враждебна
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, който опира до геостратегически политически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. Това заявява той в интервю за последния брой на списание „Геополитика”.

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

Меню