Румъния мисли за втора ескадрила употребявани F-16

319 прочитания

Румъния мисли за скорошна покупка на ескадрила употребявани изтребители F-16. Това е казал днес, 7 ноември 2020 г., военният министър на страната Николае Чука.

„Определено мислим върху възможността да купим още една ескадрила изтребители и то в най-скоро време. Опитваме се да определим страни, които могат да ни продадат такива самолети, но едно е сигурно, от където и да ги купим, те ще са съвместими с тези, които имаме в момента, което значи, че се насочваме към употребявани машини”, заявява Чука, по време на официално събитие.

От думите на румънския министър на отбраната се разбира, че се касае за употребявани F-16 MLU, които да са механично и софтуерно еднакви, с машините, които страната купи от Португалия. Няма, обаче времева рамка за реализация на тази сделка.

Николае Чука е казал още, че наличната ескадрила F-16 ще достигне до пълна оперативна готовност, едва след като премине през модернизация до стандарта M6XR. Програмата щяла да стартира скоро, да се изпълнява в румънския авиоремонтен завод Aerostar в Бакау и да се надзирава от португалски и американски специалисти. Чука е отбелязал и че в началото на 2021 г. се чака и последният поръчан от Португалия F-16 MLU, в рамките на втората сделка за пет машини. С него, румънските ВВС ще имат общо 17 изтребителя F-16.

Междувременно, в този понеделник, бяха получени 15-тия и 16-тия самолет от тази сделка.

На 3 ноември бе обявено от Aгенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA, че се оформя потенциална експортна сделка за оборудване за модернизация на румънските F-16.

През последните години официалната позиция на румънското правителство бе, че се търси доставката на още 36 броя F-16, като се разглеждаха различни опции – употребявани F-16 MLU, употребявани F-16C/D и новопроизведени машини. Днешното изказване обаче показва, че на първо време ще се търси покупката на една ескадрила (вероятно 16 изтребителя).

В тази връзка, Николае Чука е обяснил, пак днес, че в момента страната му няма друг избор, освен да продължи да поддържа наличните МиГ-21 Lancer, тъй като няма с какво те да бъдат заменени.

Свързани теми

Предишна публикация
Канадска компания купува FA-50
Следваща публикация
„Сините ангели” летяха за последно с F/A-18 Hornet
319 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

ОАЕ иска да купи повече от една ескадрила Су-35

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат намерение да купят повече от една ескадрила многоцелеви изтребители Су-35, а договорът може да бъде подписан до края на годината. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на собствен източник в руските служби за военно-техническо сътрудничество.

Новият стар МиГ-35

Красимир ГРОЗЕВ разказва накратко за официалния публичен дебют на най-новото произведение на руския самолетостроител РСК „МиГ“.

Меню