Нови стъпки към блокирането на сделката с ОАЕ за F-35

244 прочитания

В Сената на САЩ бе внесен законопроект, който да блокира мегаоръжейната сделка с Обединените арабски емирства (ОАЕ), която включва F-35, безпилотни апарати и голямо количество боеприпаси. Това съобщава Reuters.

Законопроектът е внесен от двама члена на Демократическата партия и един републиканец, което е важен символ, че неодобрението за сделката идва от двете основни партии в страната. Това е поредния сигнал от Конгреса на САЩ, че сделката с ОАЕ повдига твърде много въпроси, а администрацията на президента Тръмп не се старае да им отговоря ясно.

Притесненията са по няколко линии – застрашаване на военното превъзходство на Израел в региона, изтичане на американски военни технологии към Китай и Русия и използване на въоръжението за целенасочени удари срещу цивилни в Йемен.

Американското законодателство предлага сложна процедура за блокирането от Конгреса на оръжейна сделка, която вече е минала през одобрението на Държавния департамент. Законопроектът за това трябва да мине гласуване в двете камари на Конгреса – Сената и Камарата на представителите. Републиканците в момента контролират Конгреса, а Демократите Камарата на представителите.

Президентът Тръмп, обаче има право на вето, а дори и то да бъде преодоляно, той може да откаже да заобиколи блокадата, както вече направи на няколко пъти, отново във връзка с оръжейни сделки за страни от Близкия изток.

Все пак, администрацията на Тръмп има два месеца да реализира сделката, преди на власт да дойде избрания за следващ президент Джо Байдън. Засега, не е ясно какво е отношението на Байдън към сделката, чиято стойност почти достига $24 млрд. Той може директно да я зачеркне или да я прокара с лекота.

През миналата седмица администрацията на Тръмп информира Конгреса, че смята да реализира сделка за 50 броя F-35A, 18 безпилотни самолета от висок клас MQ-9B Reaper и няколко хиляди управляеми боеприпаса „въздух – въздух” и „въздух – земя”.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания обеща инвестиции в проекта Tempest
Следваща публикация
Швейцария получи финални оферти за нов изтребител
244 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16

Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

80% от наличните F-35 продължава да летят, останалите ще чакат подмяна на горивопроводи

Около 80% от наличните изтребители от пeто поколение Lockheed Martin F-35 са получили разрешение да продължат с летателните си операции, но останалите трябва да преминат през подмяна на горивопроводите. Това е станало ясно, след прегледа на целия флот от F-35, който бе извършен през миналата седмица.

Меню