Министър Каракачанов се похвали с 5 – 6 изправни МиГ-29

1K прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се похвали с наличието на 5 – 6 изправни изтребителя МиГ-29. Това направи той днес, 14 януари 2021 г., по време на заседание на Комисията по отбрана към Народното събрание.

„Когато започнахме с тази процедура (за поддръжката на МиГ-29 – бел. ред.) летяха между два и три самолета, а сега са между пет и шест”, заяви министър Каракачанов.

Преди него говори началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който обясни, че при поддръжката на МиГ-29 е имало трудности, заради сложността на сключените с РСК „МиГ” договори и посочи, че е имало закъснение при изпълнението им.

„С удовлетворение мога да кажа, че в последно време от руската страна има стремеж всичко да се изпълнява в срок. Мога да ви кажа, че сега в оперативна готовност има с 40% повече МиГ-29, отколкото в началото на 2020 г., като се надяваме към април – май да достигнем до ниво на изправност, което не сме имали от 2013 – 2014 г. Тенденцията е положителна”, каза началникът на отбраната.

Военният министър каза, че на руската страна са наложени неустойки за забавянията по договорите, които вече са изплатени. Чакал се края на март, когато ако не се изпълни в срок друг договор, ще има още неустойки.

Изплатените неустойки са в рамките на €186 000, а ако до се стигне до налагането на допълнителните неустойки, то общата им сума достига €925 000.

Коментарът на министър Каракачанов за броя изправни изтребители е интересен, но ако бъде вкаран в контекста за наличието на общо 15 машини от този тип (една ескадрила), то лесно може да се сметне, че процента изправна техника е някъде между скромните 33 и 40%. Също трябва да се каже, че тази ситуация е по-скоро правило за последните 10 години, отколкото някакво изключение, като случаите в които ВВС са разполагали с повече от 50% изправни МиГ-29 са рядкост.

Свързани теми

Предишна публикация
Анализ на подготовката и в Безмер
Следваща публикация
Учебната авиобаза изпълни целия си планиран нальот
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Меню