Пристигна последният ремонтиран Су-25

887 прочитания

Последният ремонтиран, модернизиран и с удължен ресурс Су-25 бе докаран в разглобен вид от Беларус. Това стана вчера, 11 февруари 2021 г., съобщават от ВВС.

Последният самолет е едноместен Су-25К с борден номер 254 бе превозен от беларуски транспортен самолет Ил-76ТД (EW-383TH). Машината е излетяла от Барановичи, където се намира предприятието „558-ми авиоремонтен завод” и се е приземила в авиобаза Безмер малко преди 15 часа българско време. Тя е отпътувала обратно за Беларус днес.

С докарването на последната осма машина, приключва изпълнението на договора с беларуското предприятие „558-ми авиоремонтен завод“. Според съобщението на ВВС, договорът е изпълнен в срок.

„Авиобазата в Безмер вече разполага с възстановени самолети Су-25, с модернизирана изцяло система за навигация, с възможности за спътникова навигация. С това се осигурява по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително и осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Всичко това и още други внедрени системи прави модернизираните Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни за изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части”, пише в съобщението на ВВС.

Договорът за ремонт, удължаване на техническия ресурс и модернизация покрива осем машини (шест едноместни Су-25К с бордни номера 240, 246, 249, 252, 253 и 254 и два двуместни Су-25УБК с бордни номера 002 и 095). Бе на стойността от 82,51 млн. лева без ДДС.

През декември миналата година, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че според него програмата трябва да продължи с ремонта и модернизацията на още самолети Су-25. Реално развитие на тези намерения, в момента няма.

Повече за ремонта и модернизацията на българските Су-25 може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
България купува наземни станции за Link-16
Следваща публикация
Старт на кандидат-курсантската кампания във ВВВУ
887 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Проведе се българо-румънска летателна тренировка

Двойка МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и МиГ-21 LanceR от състава авиобаза Михаил Когълничано на румънските ВВС изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по „ер полисинг” чрез приемането на предаването на самолет, преминаващ нерегламентирано през въздушното пространство на двете страни.

Меню