Първи AW109 за Гранична полиция

69 прочитания
alt

Днес на тържествена церемония на Летище София, Главна дирекция „Гранична полиция” на МВР получи първия си вертолет AgustaWestland AW109 Power, предназначен за въздушно наблюдение на границите.

Приемно-предавателните документи на вертолета бяха предадени от вицепрезидента на AgustaWestland доктор Угоро Рoсини на заместник министъра на вътрешните работи Павлин Димитров. Реч изнесе и посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо, който подчерта, че благодарение на новата летателна техника България ще може успешно да охранява външната граница на Европейския съюз, с цел приемане на България в Шенген.

alt 

Вертолетът се зачислява на Специализирания отряд за въздушно наблюдение (СОВН) към Гранична полиция. Договорът за доставка на машината, която получи борден номер 511, е сключен през декември 2008 г. Вертолетът има впечатляващ набор от оборудване, позволяващо му изпълнение на сложни задачи по въздушно наблюдение на българските граници. Кабината на вертолета е съвместима с очила за нощно виждане, снабдена е с подвижна електронна карта, метеорадар, провизия за поставяне на обзорна система, апаратура за предаване на видеосигнал до наземни станции, мощен прожектор, високоговорител и друго специално оборудване. Интериорът в пътническия салон позволява гъвкавото му използване за широк спектър от полицейски задачи.

Гранична полиция е поръчала още два подобни вертолета AW109 Power, които трябва да бъдат доставени до края на 2010 г. AW109 е един от най-популярните вертолети от лек клас, използван за широк спектър от задачи. Максималната му скорост от 285 km/h и далечината на полета от 850 km му позволява да реагира бързо и да покрива голям район. AW109 Power се използва за полицейски и патрулни задачи в САЩ, Япония, Китай, Италия, Литва, Чили и Словения.

Галерия със снимки от представянето.

Свързани теми

Предишна публикация
По-ниски държавни такси на летище Пловдив
Следваща публикация
Дават част от летище София на концесия
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню