Най-четеното

ВВС получиха ремонтиран L-410

Военновъздушните сили получиха своя първи ремонтиран военно-транспортен самолет L-410UVP-E. Машината е кацнала около 15,30 часа днес, 30 януари 2019 г., на летище София. Това съобщават от ВВС.

Су-25 в България – Началото

В средата на 80-те години бойната авиация на България се развива много динамично, като модернизацията…

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 1

Продължаваме серията публикации на спомени за службата на прехващача МиГ-23 в родните ВВС. Този път Силвия ЖЕЛЕВА представя разказа на полковник о.р. инж. Петър Цветков – един от представителите на инженерната мисъл, преживели най-силните години на самолета и неговия безславен край.

РВД сменя радара на Черни връх

Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение” стартира подмяната на радиолокационния комплекс на Черни връх. Проектът се осъществява от фирма THALES  –  един от световните лидери в  производството на гражданска и военна техника за целите на управление на въздушното движение. В рамките на договора ще се извърши подмяна и на радарните системи на „Върбица“ и летище София.

alt

Как направих автожир

В брой 5 на АЕРО отразихме първия полет на българския автожир „Ники 2004”. Екип на списанието се срещна с неговия създател предприемача от Правец Николай Николов, за да разкаже той как е конструирал и изпитал този необичаен (поне за България) летателен апарат.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 7 (март 2009 г.)  

Меню