Франция спира оръжейна сделка за Пакистан

5 прочитания
alt

Франция планира да спре сделката на стойност 1,2 млрд. евро за доставка на авионика и въоръжение за пакистано-китайския изтребител JF-17 Thunder, съобщи в петък френския вестник Le Monde, позовавайки се на източник в администрацията на френският президент Никола Саркози.

Доставката е първа стъпка от планирани оръжейни доставки на стойност от над 6 млрд. евро. Според Le Monde сделката е спряна поради натиск от Индия и опасения, че Пакистан няма да може да плати закупеното оръжие. Освен това е френската страна сериозно се е притеснявала, че предоставените технологии могат лесно да попаднат в неподходящи ръце, като например Иран и Китай. Според Le Monde фактор може да е изиграло и желанието на Франция да модернизира индийските изтребители Mirage 2000.

Компанията MBDA е трябвало да достави модерни ракети за въздушен бой MICA IR, а производителя на електроника Thales е бил ангажиран да достави модерни радари и системи за управление на въоръжението. Всичко това е предназначено за строения в момента лек изтребител JF-17, джойнт венчър между Пакистан и Китай. Пакистан възнамерява да закупи около 250 от тези изтребителя.

Свързани теми

Предишна публикация
Боливия ще закупи вертолети от Русия
Следваща публикация
Луфтвафе получи първия от новите си VIP самолети
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню