Нови Gripen на цената на втора ръка F-16

6 прочитания
alt

„Швеция може да предложи изтребители Gripen на цената на втора ръка изтребители F-16”, каза директорът на СААБ за България Даниел Боестад на 13 април 2010 г. пред журналисти. „Оперативните разходи на шведските изтребители са по-ниски от тези на изтребителите втора ръка. Ето защо аргументът, че машините втора ръка са по-евтини, не е валиден”, добави Боестад. Той каза още, че новите изтребители Gripen могат да бъдат доставени в рамките само на 12 месеца след подписване на договор.

„Решението за закупуване на изтребители втора ръка е много рисковано и скъпо. Машините втора ръка са в края на жизнения си цикъл и това би означавало, че само след няколко години България наново ще трябва да започне процедура по придобиване на изтребители. Разходите по поддръжка на изтребители втора ръка са по-големи и не носят никакви икономически ползи що се отнася до индустриалното сътрудничество (офсет)”, отбеляза Даниел Боестад.

„Надяваме се, че ще се проведе открит и прозрачен търг за придобиване на самолети-изтребители и приветстваме волята на българското правителство да проведе такъв”, каза Боестад. Маркус Халберг от Шведската агенция по отбранително имущество (FMV) добави, че „откритата и прозрачна тръжна процедура е единственият начин, по който България може да избере най-изгодната сделка, защото така създава най-благоприятната среда за отхвърляне на каквито и да било съмнения за корупция”.

alt Шведското правителство и СААБ, шведската компания, която специализира в областта на отбранителната индустрия и сигурността и произвежда многоцелевия изтребител Gripen, активно участват в процеса на модернизация на Българските Военновъздушни сили. В коментар относно появилата се наскоро информация, че една от възможностите за България е заедно с Румъния да закупи съвместен пакет изтребители втора ръка, Даниел Боестад каза, че е много сложно две държави заедно да провеждат тръжна процедура, защото различните страни имат различни изисквания, законодателство и нужди.

„България трябва сама да реши за себе си кое би било най-изгодното решение”, отбеляза той.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция продължава да предлага Gripen за Румъния
Следваща публикация
Полският президент загина при катастрофа с Ту-154
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню