Постепенно възстановяване на въздушното движение над Европа?

10 прочитания
alt

Първи признаци за поне частично възстановяване на въздушния трафик над Европа започнаха да се наблюдават в неделя. В събота, 17 април между 19,45 и 21,00 часа, Boeing 737-800 на холандската авиокомпания KLM e извършил изпитателен полет над Холандия. Самолетът се е качил до FL410 (около 12 300 m). След кацането по него не са забелязани никакви технически неизправности.

По същото време немската авиокомпания Lufthansa са извършили няколко прелитания при които самолетите на компанията са летели между 3000 и 8000 m, но отново не са забелязани проблеми.

Това само засилва мненията, че предпазните мерки по отношение на вулканичната прах от изригналия исландски вулкан Еяфялайокул са прекалени. До момента поради изригването до момента са отменени около 65 000 полета. На 18 април са били отменени около 84% от полетите, но според Евроконтрол в понеделник 19 април, ще бъдат изпълнени към половината предвидени полети. Междувременно цялото българско въздушно пространство бе затворено в 09,00 часа на 18 април. В 14,00 часа бяха отворени летищата в София и Пловдив.

От ДП „Ръководство въздушно движение” съобщават, че е закрито въздушното пространство на страната по линията Белоградчик – Свиленград. Очаква се вулканичния облак да се измести на север и ще се изтегли от територията на България.

alt

Положение на облака от неделя следобед до понеделник сутринта.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Airbus възстановяват нивата на поръчки
Следваща публикация
Вулканичният прах блокира и част от българското небе
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню