Потенциална продажба на C-17 на Индия

7 прочитания
alt

Конгресът на САЩ бе уведомен от американската агенция за Сигурност и сътрудничество в областта на обраната (DSCA; агенцията се грижи за експорта на американско оръжие) за потенциална сделка с Индия за десет стратегически транспортни самолета Boeing C-17 Globemaster III.

Евентуалната сделка ще достигне стойност от около $5,8 млрд., което показва, че единичната цена на C-17 приближава $600 млн. Уведомлението на DSCA към Конгреса е задължителна мярка преди извършването на експортна сделка с американско оръжие. Индия изрази интерес в купуването на C-17 още през лятото на 2009 г.

Ако сделката се осъществи, Индия ще стане шестия експортен клиент за самолета след, Австралия, Великобритания, Канада, Катар и Обединените арабски емирства. 12 страни от НАТО също експлоатират съвместно три самолета. Към момента за ВВС на САЩ са поръчани 223 самолета, плюс още 25 за експортни клиенти. Повечето поръчки вече са изпълнени и ако не бъдат намерени нови производствената линия за C-17 ще бъде затворена през 2013 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Конкурс за нов боен самолет ще има
Следваща публикация
Alenia и EADS се споразумяха за единно участие в AEJPT
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню