Boeing показа концепция за замяна на F/A-18 Super Hornet

7 прочитания
alt

Американският самолетостроител Boeing показа идеен проект на потенциалния заместник на съвременния палубен многоцелев изтребител F/A-18E/F Super Hornet. Това съобщава Flight International.

Концепцията, наречена F/A-XX, трябва да замени Super Hornet след 2025 г. и представлява двудвигателен нискозабележим самолет без вертикални и хоризонтални опашни плоскости. Предполага се, че ще бъда създадена пилутируема и безпилотна версия.

Boeing твърди, че този самолет F/A-XX не трябва да замества F-35, а ще замени Super Hornet, така както той е заменил F-14 Tomcat, а F-35 ще замени стандартните F/A-18 Hornet. F/A-XX трябва да бъде не само ударен самолет, но и да има пълноценни изтребителни възможности.

ВМС на САЩ са започнали проучване за замяна на F/A-18 Super Hornet още през 2008 г., като в момента то се нарича  NGAD (next generation air dominance – Следващо поколение въздушна доминация). Работата по технологичния демонстратор на самолета може да започне през 2011 г. , а прототипа да бъда готов две или три години по-късно.

За Boeing това е изключителна възможност да се завърне на изтребителния пазар от следващо поколение след като през 2001 г. загуби проекта JSF. Междувременно става ясно, че ВВС на САЩ са започнали проучване за заместник на F-22, който трябва да се появи също след 2025 г.  

title 

(илюстрация Boeing)

Свързани теми

Предишна публикация
Израел купува БЛА Hermes 900
Следваща публикация
Австралия ще купува RQ-7 Shadow
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню