Произшествието с Як-130 е по причина отказ в системата за управлениe

32 прочитания
alt

Произшествието  със самолет Як-130 борд 93 от състав на ВВС на Руската Федерация (4-и  Център за бойна подготовка и приучване  на летателен състав в Липецк) на 29 май, в 16,58 ч. московско време най-вероятно се е случило по причина отказ в системата за управление.

При  излитането са започнали надлъжни колебания, които не са се парирали по никакъв начин. Тогава командирът е взел решение да напусне самолета. Слава богу, скочили са удачно”,  е коментарът на руския новинарски сайт NEWSru.com, който се позовава на свои източници във ВВС на Русия.

Пилотът на Як-130 борд 93 е бил полковник Александър Котов, който по време на парада на 9 май в Москва е бил водач на шесторка Су-25. Втори пилот е бил лейтенант Евгений Гостев.  И двамата са се катапултирали и са в удоволетворително здравословно състояние.

 Борд 93 е последният от четирите самолета от този тип приети в центъра в Липецк в периода февруари – април 2010 г. В най-скоро време се очаква приемането на още два самолета Як-130, построени от завод “Сокол” в Нижни Новгород. Това  не е първата загуба на Як-130 поради отказ на системата за управление. На 26 май 2006 г. поради тази причина е загубен третият опитен екземпляр, пилотите отново се катапултират успешно. 

Свързани теми

Предишна публикация
Мексико получи първия си C-295
Следваща публикация
Армията на САЩ налетя 1 млн. час с БЛА
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню