Справка: Борд 11 и неговите пилоти

167 прочитания
alt

По време на доклада си пред Парламента, министъра на отбраната Аню Ангелов изнесе информация касаеща екипажът на авариралия МиГ-29УБ борд 11, както и за самия самолет. Публикуваме извадки от тази информация.

Майор Илия Ангелов Дойчинов е командир на Първа изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево, с класна квалификация „Военен пилот – първи клас”. Летец-пилот и инструктор на самолет МиГ-29, подготвен за бойни действия във всякакви условия. Завършил е Военно-въздушното училище в Долна Митрополия през 1994 година. Има общ нальот над 850 часа и налетени 27 часа за 2012 г. до сега. Като участник в българо-американското учение е изпълнил четири полета за тактически прехват.

alt Майор Илия Дойчинов (сн. ВВС на България)

Капитан Петър Валериев Методиев е командир на Първо изтребително авиационно звено, военен пилот – трети клас, Завършил е Военно-въздушното училище в Долна Митрополия през 1999 година. Има общ нальот над 300 часа. В конкретната задача капитан Методиев е изпълнявал задълженията на щурман-пилот. По неофициална информация на АЕРО, капитан Методиев е приучен на МиГ-29, но в момента е с прекъсната летателна подготовка на типа, което обаче му позволява да извършва щурмански задачи.

alt Капитан Петър Методиев (сн. ВВС на България)

И двамата пилоти са с гръбначни травми, засягащи 6-ти шиен прешлен, 8-ми гръден прешлен и първи ломбален прешлен. Това са характерни травми при катапултиране. Няма засягане на гръбначния мозък на нито един от пилотите. Състоянието и прогнозата и за двамата пилоти е добра и не се очакват трайни увреждания.

Разбилият се борд 11 на сутринта на 26 април 2012 г. (сн. Георги Петков)

МиГ-29УБ борден номер 11 е произведен на 23 февруари 1989 г. и е в експлоатация в България от 24 март 1989 г. (това е датата на приемнката, реално самолетът е доставен в България на 15 юни 1989 г.), като има налетени общо 757 часа и 56 минути.

Според доклада на министъра през 2007 г. на самолета, както и на всички останали 15 самолета, са извършени капитално-възстановителни ремонти. Това, обаче не е така и на самолетите са извършени мероприятия по възстановяване на летателната годност и удължаване на техническия ресурс. След тези мероприятия конкретният самолет е налетял 277 часа и 13 минути. На всеки 200 ч. нальот на него му е извършван периодичен преглед и обслужване от инженерно-техническия състав в базата. Всички задължителни мероприятия по техническата поддръжка на самолета са проведени съгласно регламентиращите документи. За изпълнението на задачата му на 26 април 2012 г. на самолета е направена предполетна подготовка, по време на която не са констатирани неизправности.

Последният полет на самолет МиГ-29 преди аварията е на 25 април 2012г., на който е летял и командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов.  

Свързани теми

Предишна публикация
Индия е загубила два Mirage 2000 по технически причини
Следваща публикация
Турция модернизира T-38
167 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню