Министър Ангелов: Решението за изтребителя ще дойде в мандата на това Народно събрание

1 прочитания
alt

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви днес, 7 декември, в предаването на БНР „Преди всички”, че решението за придобиване на нов тип многоцелев изтребител за ВВС ще стане в рамките на мандата на това Народно събрание.

„Не стои въпросът да не бъде закупен нов изтребител – категоричен бе министарът, запитан дали има вариант да не се вземе нов боен самолет – нашето правителство е отговорно и аз лично смятам, че въпросът не е дали. Това е крайно необходимо. Въпросът е колко средства ще бъдат необходими, може ли да си го позволим и кога може да си го позволим. Не считаме, че това може да стане факт през 2013 г., но през тази година трябва да са преговорите за конкретно избран тип.”

Ангелов заяви, че е сигурен, че до края на мандата на това Народно събрание ще бъде взето необходимото формално решение по инвестициония проект, за да може да се започнат и самите преговори. Министърът отказа да коментира не се ли бави проекта, както и дали е имало разговори по темата по време на скорошното му посещение в САЩ. Той заяви само, че е в постоянна връзка с колегите си от страни, които предлагат многоцелеви изтребители.

За сега проектът инкасира сериозно забавяне от гръмките планове, които министър Ангелов обяви на 26 октомври по време на журналистически брифинг в Рибарица. Тогава той заяви, че към средата на ноември ще получи мандат от Министерски съвет за водене на конкретни преки преговори със страни предлагащи употребявани бойни самолети, като преговорите ще станат факт през ноември и декември, а в самото начало на 2013 г. трябваше да има избран победител, който щеше да се гласува от Народното събрание. За сега нищо от обявеното не е станало, а проектът среща сериозна съпротива както от опозиционните партии, така и от редица медии, поради липсата на прозрачна състезателна процедура.  

Свързани теми

Предишна публикация
Внасят в министерски съвет проекта за нов изтребител
Следваща публикация
Създаде се 3-та авиационна база
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню