Музеят в Крумово получи дарение самолет И-1

157 прочитания

Лек многоцелеви И-1Л (серийно строен като СЛ-90 „Леший”) получи като дарение Музеят на авиацията. Самолетът е предоставен на музея от Авиотехника” ЕООД – Пловдив.

Новото попълнение в колекцията на Музея на авиацията е разработка на „Авиотехника“ (51 % българско участие и 49% руски капитали). Главният конструктор на самолета е Вячеслав Кондратиев. Произвеждат го ЛМЗ (Луховицки машиностроителен завод) и „Интеравиа“ от 1994 г. до 1997 г.

В завод „Авиотехника” в Пловдив са сглобени пет броя самолети от този тип с двигател М-3, трицилиндрова модификация на М-14П. Двигателят М-3 се оказва с недобра балансировка и това довежда до трудности в експлоатацията на самолета. Реализирането му на пазара се оказва невъзможно.

Инженерно-конструкторският състав на завод „Авиотехника” разработва нова схема на самолета с използване на четирицилиндров двигател Lycoming O-320E2A, с мощност 140 к.с. Новото име на самолета е АВИОТЕХНИКА И-1Л. В България се произвеждат два самолета, като единият е регистриран с номер LZ-АРА. Въпреки направените подобрения производството на тези самолети се прекратява в края на 1994г., тъй като се оказва неперспективно. 

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair възстановява полетите Пловдив – Франкфурт
Следваща публикация
Нови първокласни изтребители
157 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню