Латвия стартира 24-часово дежурство по търсене и спасяване

36 прочитания

ВВС на Латвия стартираха 24-часово дежурство за изпълнение на операции по търсене и спасяване с новите си вертолети Airbus Helicopters AS 365N3+ Dauphin. Това съобщават от компанията производител, цитирана от IHS Jane’s.

24-часовото дежурство е стартирало на 11 януари 2016 г., слeд като месец по-рано е бил получен последния трети вертолет Dauphin. Другите два бяха доставени през юни и септември. Литва поръча трите машини през 2013 г.

„Придобиването на вертолетите AS 365N3+ допринася за модернизацията на нашите ВВС. Вертолетите са налетели над 200 часа в рамките на пилотското обучение, включително и в рамките на специфичен тренинг за операции по търсене и спасяване. Модерните вертолети ни дават възможност да изпълняваме задачи по търсене и спасяване във всякакви условия и по всяко време на денонощието”, това заявява полковник Аудонис Навикас, командир на литовските ВВС.

Трите литовски AS 365 са оборудвани със стъклена кабина, четириканален автопилот, инфрачервена оптико-електронна обзорна система, радар, прожектор, високоговорител, носилки и лебедка. Сделката за трите вертолета е на стойност $71,9 млн. и освен машините включа наземно оборудване, тренинг и три години техническо обслужване.

Във ВВС на Литва AS 365 заместват двата остарели Ми-8Т, които вършеха сходни задачи.  

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия търси доставката на ЗРК и изтребители от Русия
Следваща публикация
Сърбия се включва в конкуренцията по ремонта на вертолети
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню