Cargoair сред стартовите клиенти на Boeing 737-800BCF

184 прочитания

Българският авиационен превозвач Cargoаir („Карго Ер“) е сред стартовите клиенти на карго самолета Boeing 737-800BCF (Boeing Converted Freighter).

Програмата беше официално стартирана на 24 февруари 2016 г. от американския самолетостроител Boeing.  Тя представлява преоборудване на съществуващи пътнически самолети от новото поколение (737NG), които ще се използват основно за превоз на експресни товари по къси маршрути.

Карго самолетът се преоборудва от пътническия  вариант 737-800, като ще носи пълното означение 737-800BCF и до момента за него има 30 твърди поръчки и 25 опции от общо седем клиенти. Той ще може да превозва полезен товар до 23,9 тона по маршрути с дължина до 3690 km. В товарния салон може да се съберат до 12 товарни палети – 11 от тях пълни плюс един, който е наполовина. Наличният обем е 14,5 кубически метра.

Първият самолет ще бъде доставен през четвъртото тримесечие на 2017 г. Модификациите, които се извършват при преоборудването, включват поставяне на голяма товарна врата, система за товарене и разтоварване и места за превоз на четири служебни пътници или членове на екипажа.

Българската авиокомпания Cargoair е сред стартовите клиенти на 737-800BCF. Компанията, базирана в София, оперира със седем самолети 737 от предишно поколение  Classic  (три 737-300 и четири 737-400), които се отдават на мокър лизинг – ACMI (aircraft, crew, maintenanceandinsurance – т.е. осигурява самолета, екипажа, поддръжката и застраховката). Тя е направила поръчказа два 737-800BCF.

Авиокомпанията основно извършва превози за големите европейски доставчици на експресни пратки, като самолетите са базирани на летището в Лайпциг, Германия.

„737-800BCF ще въведе в нашия флот по-модерна авионика, по-добра горивна ефективност и по-ниски оперативни разходи – с въвеждане на най-добрата програма за техническо обслужване в своя клас и подобрена защита от корозия“, заявява Антон Петров, търговски директор на авиокомпанията, цитиран от Aircargonews.net.

„В допълнение, двигателят CFM-56-7B, използван от 737NG, има висока надеждност и практически остава на крилото завинаги, предоставяйки на нашата авиокомпания по-голям потенциал за приходи поради подобрената утилизацияза продължителен успех“, добавя Петров.     

Свързани теми

Предишна публикация
Летище София отива на концесия през март
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Ще търсим икономически ефект от новия изтребител
184 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню