Тодор Тагарев: Изтребителният проект е твърде сериозен за генералите

58 прочитания

„Ако трябва да перифризирам една стара максима, че войната е твърде сложно нещо за да се остави в ръцете на генералите, то и може да кажем, че управлението на един голям проект за модернизация на армията е твърде сложно за да се остави на генералите”, това заявява Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана на МО, в предаването „Денят” по TV+.

Тагарев направи този коментар в контекста на обясненията му, че покупката на нов изтребител за ВВС е мащабен и комплексен проект, който трябва да се оглежда внимателно, то всички страни и да се управлява по-възможно най-добрия начин.

Забележката на Тагарев изглежда пусната в нищото, но явно е насочена срещу генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, който в момента е председател на борда за управление на проекта за покупка на нов боен самолет.

„За съжаление, ние нямаме дебат в момента. В момента в МО върви една дискусия, готвят се едни документи, които още се обсъждат, но за съжаление част от тези документи отиват в една партийна централа и те се използват за да се прокарват определени тези. Не може и да имаме дебат в предизборна обстановка, а профанизацията идва пак от тази партийна централа”, казва още Тагарев в интервюто, което е било излъчено преди първия тур на президентските избори.

Тагарев явно има предвид тежките критики на които той бе подложен от депутати, включително и такива от БСП, във връзка с предложенията на Института по отбрана за промяна в методиката за оценка и изискванията към проекта за нов боен самолет. Тагарев обаче не навлезе в детайли относно дейността по проекта, като се ограничи, че се водят обсъждания.

„Предизборното време не е подходящо да се обсъжда този проект. След това може да се погледне експертно на този въпрос и да се види кое е най-подходящия набор от изисквания за България. Още не говорим за самолети, а за един набор от критерии, как ще сравняваме самолетите”, казва още Тодор Тагарев.

Интересно е как кореспондират думите на директора на Института по отбрана със заявленията на министъра на отбраната Николай Ненчев от 13 октомври, че проектът е готов. От казаното от Тагарев излиза, че тепърва се разглеждат базови неща, което изискванията към новия изтребител. В същото време генерал о.р. Радев многократно е казвал, че още на 1 август е дал на МО готов за изпращане до потенциалните доставчици RfP (запитване за даване на оферта).

Не само, че политическото влияние е неизбежно в проекта, то е и абсолютно задължително. Формулирането и изпълнението на един такъв мащабен проект за модернизация е важен политически въпрос”, казва в заключение Тагарев.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Ненчев: Можех да пусна RfP още днес, но искам обществено обсъждане
Следваща публикация
Генерал Мирчев е новият заместник-командир на ВВС
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню