Карго Boeing 747 катастрофира в Киргизстан

2 прочитания

Карго Boeing 747-400F на турската авиокомпания MyCargo Airlines катастрофира при кацане на летището в киргизстанската столица Бишкек. Четиричленият екипаж е загинал, заедно с още 33 души намиращи се на земята.

Самолетът, който е бил натоварен с 85,6 тона стоки, е излетял от Хонг Конг и е трябвало да се приземи в Бишкек за зареждане с керосин, преди да продължи полета си за турския град Истанбул. В 07,18 часа местно време машината е опитала да се приземи на полоса 26 на летището в киргизската столица, но екипажът е решил да мина на втори кръг. Вместо да се издигне обаче самолетът се е врязал в селцето Дача-Суу, намиращо се на около 1100 m от прага на пистата.

Товарният Boeing 747 е разрушил 15 постройки и е повредил 32 други, като е избухнал и пожар. Четиричленният екипаж е загинал, заедно с още 33 човека намиращи се на земята. Труди осем души са пострадали сериозно и са хоспитализирани.

По време на кацането атмосферните условия са били лоши – 150 m хоризонтална видимост и 30 m вертикална видимост поради мъгла и температура от -9 градуса по Целзий. 11 самолета са кацнали успешно по-рано през същия ден на летището в Бишкек.

Бе съобщено, че киргизстанските власти са открили една от двете черни кутии на самолета и издирват другата, като киргизстанската прокуратура е започнала разследване на инцидента.

От турската авиокомпания MyCargo Airlines са заявили, че първоначалните индикации не сочат към технически проблем или проблеми около товара.

Екипажът на самолета се е състоял от четирима души – командирът е бил с 10 821 летателни часа, от които 833 на 747. Вторият пилот е бил с 5910 часа нальот от които 1771 на типа. И двамата пилоти са бивши военни авиатори.

Самолетът (TC-MCL) е бил даден на мокър лизинг на Turkish Airlines и е изпълнявал полет TK6491. Машината е произведена през януари 2003 г. и е била експлоатирана от
Singapore Airlines Cargo. През декември 2015 г. е взета от MyCargo Airlines. Със самолета има регистриран инцидент прз декември 2011 г., когато машината излиза от пистата при кацане в Сингапур. Самолетът е получил повреди по колесника и един от двигателите PW4000.

Свързани теми

Предишна публикация
Влизането в експлоатация на MRJ90 се отлага с две години
Следваща публикация
Boeing пласира 100 броя 737 в Индия
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню