Президентът Радев: Ще следя модернизационните проекти

5 прочитания

Избраният за президент Румен Радев, който днес, 19 януари 2017 г., положи клетва пред Народното събрание, заяви, че ще следи отблизо начина по който ще бъдат реализирани модернизационните проекти за въоръжените сили. Това каза той в програмната си реч пред депутатите.

„След дълго протакане най-сетне можем да се похвалим с приети инвестиционни проекти и гарантирано финансиране за превъоръжаването на част от Българската армия. Ще следя отблизо действията на отговорните институции, защото в този сложен процес и от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия напред отбранителните ни способности. Реализацията на проектите трябва да бъде от полза не само за отбраната, но и за цялото общество, да бъде съпроводена задължително с принос към икономическото развитие на страната чрез разгръщане на програми за индустриално сътрудничество, внедряване на високи технологии, създаване на нови работни места и стимулиране на българската отбранителна индустрия”, заяви Радев.

Радев заяви още, че финансовото осигуряване на превъоръжаването не трябва в никакъв случай да снема вниманието от проблемите в отбраната. Придобиването на съвременно въоръжение е необходимо, но не достатъчно условие за модернизация на армията, смята той.

„Решаването на трупаните с десетилетия проблеми изисква прилагане на системен и всеобхватен подход. Необходимо е усъвършенстване на нормативната уредба на организационната структура на въоръжените сили, на системата на военното образование и обучение”, каза още бившият командир на ВВС.

Румен Радев бе шеф на борда за управление на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС. В това си качество той ръководеше проекта до напускането му на ВВС в средата на август 2016 г.

Запитването за предоставяне на оферти (RFP) бе пуснато на 9 декември 2016 г. до Италия, Португалия, САЩ и Швеция, които предлагат съответно Eurofighter, F-16 и Gripen. Страните имат срок до средата на март да дадат своите оферти. По това време в МО ще е служебно назначения от президента Радев министър на отбраната.

Другият проект, който бе одобрен от правителството и парламента през миналата година, е този за строителство на два модулни патрулни кораба. Там все още не е задействана фактическата състезателна процедура.

Свързани теми

Предишна публикация
Рекордна година за морските летища
Следваща публикация
Министър Ненчев с внесен обвинителен акт за поддръжката на МиГ-29
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню