Тодор Тагарев е уволнен от Института по отбрана, заради опит за подмяна на изискванията по новия изтребител

190 прочитания

Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана, е бил уволнен в петък, 31 март 2017 г. и според МО това е заради „подмяна на тактико-техническите задания“ на проектите за закупуване на нов тип изтребител. Това съобщава информационния сайт Меdiapool.

Според МО Тагарев е правил опити за промяна на техническите задания и по проекта за придобиване на и бронирани машини за Сухопътните войски и Института по отбрана е забавил и други армейски проекти.

Съобщението на МО кореспондира със събитията от есента на миналата година, когато тогавашното политическо ръководство на армията се опита да пренапише изискванията към новия боен самолет за ВВС. Тогава бившият командир на ВВС и бъдещ президент Румен Радев директно заяви, че се оправят лобистки опити за подмяна на военно-техническите изисквания с чисто политически.

Името на Тагарев бе осветено, като основен двигател на опитите за промяна на изискванията от депутати на БСП в средата на октомври 2016 г. Тогавашният военен министър Николай Ненчев заяви, че Тагарев е правил някакво съгласуване на изискванията за новия изтребител, които бяха изготвени от генерал Радев в последните му дни във ВВС.

В последствие командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков категорично заяви, че промени по изискванията не са правени, с което даде да се разбере, че натискът не е успял.

Ролята на Тагарев, обаче остана мътна. Самият той в едно телевизионно интервю в началото на ноември 2016 г. заяви, че проектът за придобиване на нов изтребител е твърде сериозен за да се оставя в ръцете на генералите и така явно атакува ръководителя на проекта генерал Стойков. В същото интервю по TV+ Тагарев заяви, че политизирането на изтребителния проект е задължително.

Тагарев бе министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков. През пролетта на 2016 г. той бе назначен за директор на Института по отбрана след процедурна хватка от страна на министър Ненчев.

Свързани теми

Предишна публикация
България, Румъния и Унгария разширяват въздушнотопространство за свободно планиране на полетите през нощта
Следваща публикация
Министър Янев: Изборът на новия изтребител ще приключи до края на април
190 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню