Тодор Тагарев е уволнен от Института по отбрана, заради опит за подмяна на изискванията по новия изтребител

4K прочитания

Тодор Тагарев, директор на Института по отбрана, е бил уволнен в петък, 31 март 2017 г. и според МО това е заради „подмяна на тактико-техническите задания“ на проектите за закупуване на нов тип изтребител. Това съобщава информационния сайт Меdiapool.

Според МО Тагарев е правил опити за промяна на техническите задания и по проекта за придобиване на и бронирани машини за Сухопътните войски и Института по отбрана е забавил и други армейски проекти.

Съобщението на МО кореспондира със събитията от есента на миналата година, когато тогавашното политическо ръководство на армията се опита да пренапише изискванията към новия боен самолет за ВВС. Тогава бившият командир на ВВС и бъдещ президент Румен Радев директно заяви, че се оправят лобистки опити за подмяна на военно-техническите изисквания с чисто политически.

Името на Тагарев бе осветено, като основен двигател на опитите за промяна на изискванията от депутати на БСП в средата на октомври 2016 г. Тогавашният военен министър Николай Ненчев заяви, че Тагарев е правил някакво съгласуване на изискванията за новия изтребител, които бяха изготвени от генерал Радев в последните му дни във ВВС.

В последствие командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков категорично заяви, че промени по изискванията не са правени, с което даде да се разбере, че натискът не е успял.

Ролята на Тагарев, обаче остана мътна. Самият той в едно телевизионно интервю в началото на ноември 2016 г. заяви, че проектът за придобиване на нов изтребител е твърде сериозен за да се оставя в ръцете на генералите и така явно атакува ръководителя на проекта генерал Стойков. В същото интервю по TV+ Тагарев заяви, че политизирането на изтребителния проект е задължително.

Тагарев бе министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков. През пролетта на 2016 г. той бе назначен за директор на Института по отбрана след процедурна хватка от страна на министър Ненчев.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов не иска да бърза с новия изтребител
Следваща публикация
Предизвестен инцидент
4K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев атакува тежко процеса за избор на нов боен самолет, като в ефира на Bulgaria ON AIR, той се усъмни в експертната комисия, обвини администрацията на президента в лобизъм и се обяви за геостратегически критерии в избора.

Нарастваща истерия в общественото пространство около покупката на нов боен самолет

С наближаването на момента, в който правителството ще обяви кой ще е новия боен самолет за българските ВВС, в общественото пространство трайно започва да се настанява истерична риторика по темата. В последните дни тонът, с който се обсъжда темата започва да се изостря и има първите признаци на кампания за очерняне на един от кандидатите.

Какво каза пред „Комисията „Gripen“ Тодор Тагарев

На сайта на Народното събрание бе качена стенограма от изслушването на бившия служебен министър на отбраната и бивш директор на Института по отбрана Тодор Тагарев пред временната комисия на Народното събрание, която проучва обстоятелствата около избора на нов боен самолет за ВВС. Изслушването се проведе на 27 юли 2017 г.

Меню