Leonardo показа бойна версия на M-346

16 прочитания

Италианската компания показва на започващото утре изложение в Бурже бойна версия на своя учебно-тренировъчен самолет от висок клас M-346. Машината носи означението M-346FA.

M-346FA e предназначен да изпълнява бойни задачи „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Самолетът има седем точки за окачване на боен товар (две в краищата на крилото, четири под него и една под фюзелажа). Общата маса на бойния товар може да достигне до 2 тона.

Машината е снабден с радар Grifo-346 и система за самозащита, включително и под формата на контейнер за РЕБ. Взети са и мерки за намаляване на радарната сигнатура на самолета, включително чрез поставяне на специална решетка във въздухозаборника и покрития за фанара и атакуващия ръб на крилото. M-346FA получава и военна система за опознаване „свой-чужд”.

Опционално може да се постави дейта линк, както и нашлемна система за изобразяване и целеоказване.

M-346FA може да използва целеоказващ контейнер и съответно ще е въоръжен с управляеми боеприпаси с лазерно, спътниково, инерциално или комбинирано насочване. Има възможност за използване на неуправляеми бомби, оръдейни контейнери и ракети „въздух-въздух” за близък бой.

Leonardo вижда пазара за M-346FA в няколко направления. Първо, за държави които искат да имат боен самолет с доста по-ниски експлоатационни разходи от съвременните многоцелеви изтребители, но все пак имащ достатъчно високи бойни способности. Второто направление е в ролята на агресорски самолет за спаринг, който да се експлоатира от държавни или частни клиенти.

Според Leonardo вече има доста сериозен интерес от няколко клиенти към тази версия на машината.

M-346FA е последното развитие на базовия M-346 (който е известен и като M-346AJT). Миналата година бе показана и учебно-бойна версия, която бе означена M-346FT. Тя има пет точки за окачване на боен товар и няма радар и друго сложно чисто бойно оборудване, като например система за самозащита.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ свалиха сирийски Су-22
Следваща публикация
Първият JF-17 за Мианмар полетя
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню