„Комисията „Gripen” изслушва утре Тодор Тагарев

1 прочитания

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще изслуша утре, 27 юли 2017 г., бившият служебен военен министър и бившия директор на Института по отбрана Тодор Тагарев.

Изслушването на Тагарев ще стане в рамките на третото заседание на т.нар. „Комисия „Gripen”. Името на бившия служебен министър на отбраната често изникваше около процеса за придобиването на нов боен самолет за ВВС.

През миналата есен името на Тагарев бе замесено в опит за подмяна на военно-техническите изисквания към новия изтребител с чисто политически такива. Тогава в едно телевизионно интервю Тодор Тагарев, който по това време бе директор на Института по отбрана заяви, че изтребителният проект е твърде сериозен за да бъде оставен в ръцете на генералите.

В последствие редица официални лица, включително и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов отрекоха да е имало промени в изискванията към новия изтребител.

В края на март 2017 г. Тагарев бе уволнен от поста си в Института по отбрана от служебния военен министър Стефан Янев. Той по-късно заяви, че уволнението е заради опит за изкривяване на изискванията към новия боен самолет и новата бойна машина на пехотата.

Самият Тагарев отрече да е правил подобни нещо, но бившият военен министър Николай Ненчев бе категоричен, че Тагарев е правил опити за промени в проекта за нов изтребител, защото „това му била работата”.

На миналото заседание на „Комисията „Gripen” Ненчев заяви пред комисията, че конфликт между командването на ВВС и Тодор Тагарев е забавила проекта през миналата година.

Какви точно обяснения ще даде Тагарев предстои да видим.

Свързани теми

Предишна публикация
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на второто си заседание
Следваща публикация
Министър Каракачанов обяви, че няма да се бърза с модернизационните проекти
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню