Румъния търси още 36 броя F-16

30 прочитания

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан Тутуяно.

Тутуяно заявява, че страната му ще търси покупката на още 36 изтребители F-16, с което общия брой на типа на въоръжение в Северната ни съседка ще станат 48.

Според румънския военен министър през тази година трябва да бъде завършена документалната страна на поръчката и тя да бъде направена през 2018 г. Машините трябва да бъдат получени до 2022 г., което не изглежда особено реалистично.

Тутуяно не дава детайли за това дали ще се търсят употребявани или новопроизведени F-16 или някакъв микс от двете.

Още с доставката на първите употребявани F-16 през миналата есен румънското правителство обяви, че ще търси доставка на още изтребители от същия тип. В началото на тази година бе споменато, че се цели покупката на 20 изтребителя от САЩ във възможно най-кратки срокове, които след това да се модернизират до стандарта MLU.

Съвсем наскоро Румъния взе решение за достигане на разходи по отбрана от 2% от БВП още през следващата година и поддържане на този процент. Отделно се планират целево да се отпуснат €9,8 млрд. за покупка на нова бойна техника.

Освен още 36 броя F-16 Румъния обяви желание за покупка на ЗРК Patriot PAC-3, четири многоцелеви корвети за ВМС, ракети „земя-земя” HIMARS и нова бойна машина за пехотата.

В момента Румъния има девет такива броя F-16 и чака да получи още три тази есен. Те са употребявани F-16 MLU произведени в началото на 80-те. Отделно страната експлоатира и около 30 броя модернизирани МиГ-21 Lancer.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния иска да сглобява по лиценз AH-1Z
Следваща публикация
S-97 Raider претърпя инцидент
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов: Запрянов е от хората, които искат сделка за F-16 на всяка цена

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС направи остър коментар по повод интервюто, което заместник-министър Атанас Запрянов даде вчера, 5 май 2019 г. Според Стоянов, въпреки заявленията на заместник-министъра за сериозно пазарене и незадължителност на сделката, точно той е от хората, които се опитват да прекарат сделка за F-16 на всяка цена.

Меню