Българският Ми-17 приключи мисията си в Македония

22 прочитания

Мисията по пожарогасене на българският вертолет Ми-17 (борд 417) и неговите екипажи в Република Македония приключи. Машината се е прибрала вчера, 6 август 2017 г. Това съобщиха от МО.

Два български екипажа и вертолетът от състава на 24-та авиационна база – Крумово в периода 2 – 6 август 2017 г. оказаха помощ на македонските власти за овладяването на горските пожари, възникнали в община Македонски брод.

Командири на двата екипажа, в състав от 12 военнослужещи, са майор Борислав Тафков и майор Александър Цанков. Българските военнослужещи действаха в района на Скопие като за пет дена изпълниха общо 81 захода и обляха с приблизително 210 тона вода обхванатите от пожара гори.

При изпълнение на задачите военните пилоти и инженерният и технически състав за пореден път показаха високия си професионализъм и отговорност. Работата им беше затруднена от снабдяването с вода от труднодостъпни източници и голямата денивелация на терена, а също от изключително бързото разпространение на огъня по върховете на дърветата, се казва още в съобщението на МО.

Свързани теми

Предишна публикация
Американският посланик намеква, че ключови играчи около проекта за изтребителя могат да си сменят позицията
Следваща публикация
ВВС хвърлиха 42 тона вода върху пожара в Бургаско
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Аеромедицинска задача за C-27J

Днес, 6 февруари 2024 г., военнотранспортен самолет C-27J Spartan извърши медицински полет от Германия и…

МО търси пиросредства за военната авиация

Министерство на отбраната пусна на 17 януари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на пиросредства в интерес на бойната авиация на България. Стойността на договора може да достигне до 1,05 млн. лева без ДДС.

Меню