Американският посланик намеква, че ключови играчи около проекта за изтребителя могат да си сменят позицията

15 прочитания

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви, че ключови играчи в процеса на избор на нов изтребител за българските ВВС могат да си сменят мнението. Това каза той в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия днес, 8 август 2017 г.

Рубин бе запитан, като знае позицията по изтребителя на президента Радев и премиера Борисов, кой от двамата му е по-симпатичен.

„Тъй като все още нищо не е решено и ключовите играчи могат да си сменят позицията, няма да назова име и няма да взема страна”, отговаря посланикът на САЩ.

Не е ясно какво точно е имала предвид водещата с този въпрос. Премиерът Борисов заяви, че желае да бъде купен чисто нов изтребител, а САЩ в момента предлагат употребявани F-16 произведени в началото на 80-те. Президентът Радев настоява да бъде зачетено мнението на експертите, които класираха на първо място офертата на Швеция за новопроизведени Gripen C/D.

Посланикът на САЩ заяви, че той лично без грам колебание би купил F-16, но решението в България не зависи от него. Според Рубин, е важно България да се отърве от техниката от Съветската ера и неговата задача била да убеждава българското правителство да си купи нови самолети, като какви точно да са те, било българско решение.

Свързани теми

Предишна публикация
Курсанти първи курс извършиха самостоятелен полет
Следваща публикация
Българският Ми-17 приключи мисията си в Македония
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Меню