Боливия пенсионира T-33

11 прочитания

Боливийските ВВС пенсионираха античните реактивни учебно-тренировъчни самолети Lockheed T-33 Shooting Star. Това стана на церемония проведена на 31 юли 2017 г. в авиобаза Ла Паз. Това съобщава IHS Jane’s.

В Боливия типа се използва не само за пилотско обучение, но и за удари по земни цели.

T-33 е на въоръжение в Боливийските ВВС от август 1973 г., когато страната купува на старо 15 броя T-33AN, които са били произведени по лиценз в Канада и експлоатирани в местните ВВС. През 1977 г. са купени още пет броя отново от Канада, а през 1985 г. са взети и 18 бивши френски T-33SF.

В периода 2000 – 2001 г. 18 броя боливийски T-33 преминават през основен ремонт в Канада, удължаване на техническия ресурс, усилване на конструкцията и малка модернизация на авиониката.

На церемонията по пенсионирането на T-33 президентът на Боливия Ево Моралес е заявил, че страната му ще избере заместник на този самолет, който да продължи да охранява въздушното пространство на държавата и да дава криле на нови пилоти.

На същото събитие, командирът на боливийските ВВС, генерал Ервин Бонила Кастерон е казал, че съвсем скоро за одобрение ще бъде даден план за подмяна на T-33 с модерен самолет, който може да се използва както за обучение, така и за бойни задачи. Според него най-подходящ е Як-130.

T-33 прави първи полет през март 1948 г. Машината се базира на ранния реактивен изтребител P-80. Произведени са над 6500 броя, които са били на въоръжение в десетки страни, за повечето от които става първия реактивен самолет на въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Swiss започна търговски полети с CSeries от Лондон Сити
Следваща публикация
Израел спря полетите с AH-64 след катастрофа
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

M-346FA Fighter Attack

Платена публикацияГеополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на…

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Меню