Боливия пенсионира T-33

13 прочитания

Боливийските ВВС пенсионираха античните реактивни учебно-тренировъчни самолети Lockheed T-33 Shooting Star. Това стана на церемония проведена на 31 юли 2017 г. в авиобаза Ла Паз. Това съобщава IHS Jane’s.

В Боливия типа се използва не само за пилотско обучение, но и за удари по земни цели.

T-33 е на въоръжение в Боливийските ВВС от август 1973 г., когато страната купува на старо 15 броя T-33AN, които са били произведени по лиценз в Канада и експлоатирани в местните ВВС. През 1977 г. са купени още пет броя отново от Канада, а през 1985 г. са взети и 18 бивши френски T-33SF.

В периода 2000 – 2001 г. 18 броя боливийски T-33 преминават през основен ремонт в Канада, удължаване на техническия ресурс, усилване на конструкцията и малка модернизация на авиониката.

На церемонията по пенсионирането на T-33 президентът на Боливия Ево Моралес е заявил, че страната му ще избере заместник на този самолет, който да продължи да охранява въздушното пространство на държавата и да дава криле на нови пилоти.

На същото събитие, командирът на боливийските ВВС, генерал Ервин Бонила Кастерон е казал, че съвсем скоро за одобрение ще бъде даден план за подмяна на T-33 с модерен самолет, който може да се използва както за обучение, така и за бойни задачи. Според него най-подходящ е Як-130.

T-33 прави първи полет през март 1948 г. Машината се базира на ранния реактивен изтребител P-80. Произведени са над 6500 броя, които са били на въоръжение в десетки страни, за повечето от които става първия реактивен самолет на въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Swiss започна търговски полети с CSeries от Лондон Сити
Следваща публикация
Израел спря полетите с AH-64 след катастрофа
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартираха командно-инструкторски полети с L-39 в Граф Игнатиево

С провеждане на инструкторско-методически летателен ден започнаха първите полети на командно-инструкторския състав на самолет L-39ZA в авиобаза Граф Игнатиево днес, 15 януари 2019 г. Това съобщават от ВВС.

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Швеция купува Grob G120TP

Швеция купува за военната си авиация леките турбовитлови самолети Grob G120TP. Това съобщи агенцията за…
Меню