Израел спря полетите с AH-64 след катастрофа

8 прочитания

Израелските ВВС спряха всички полети със своите щурмови вертолети Boeing AH-64 Apache, след като една от тези машини катастрофира на 7 август 2017 г.

Инцидентът е станал по време на нощен полет от авиобаза Рамон в пустинята Негев. Екипажът е съобщил за технически проблеми и е решил да се върне в авиобазата. Машината е рухнала в непосредствена близост до пистата, като командирът, майор от резерва, е загинал, а операторът, който е лейтенант, е бил тежко ранен.

Израелските ВВС веднага спряха всички полети с наличните щурмови вертолети AH-64. Води се разследване.

През юни всички полети с AH-64 в Израел бяха спрени, след като бе открита пукнатина в опашния винт на един от израелските щурмовици. Миналият месец забраната за полети бе вдигната и израелските ВВС започнаха да възстановяват подготовката на своите летци. Преди две седмици, обаче AH-64 извърши аварийно кацане, след като екипажът е започнал да изпитва сериозни вибрации в полет.

Загиналият пилот се е числял към 190-та ескадрила, която оперира с AH-64A „Peten”, но израелските ВВС не са оповестили официално какъв е типа на разбилата се машина.

Израелските ВВС експлоатират две ескадрили с AH-64. Едната е въоръжена с модела A, а другата с модела D.

Свързани теми

Предишна публикация
Боливия пенсионира T-33
Следваща публикация
Silver Airways заяви 50 броя ATR 42
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Появиха се нови следи към местонахождението на полет MH370

Австралийското бюро за транспортна безопасност (ATSB) публикува два нови доклада, които обобщават събраните данни по време на издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines. В тях са включени нови сателитни снимки, за които се твърди, че хвърлят нова светлина по въпроса с изчезналия Boeing 777.

2017 г. е най-безопасната година в историята на гражданската авиация

2017 г. е била най-безопасната в гражданската авиация, като при различни инциденти са загинали 44 човека намиращи се на борда на 10 аварирали самолети. Средната стойност за последните пет години е 17 катастрофи с 495 загинали, според анализ на Aviation Safety Network (ASN).

Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters

Украинското правителство подписа договор за доставката на 55 вертолета от европейската вертолетостроителна компания Airbus Helicopters. Това е станало на 29 май 2018 г., а стойността на договора е малко над €550 млн.

Boeing 737 катастрофира в Индонезия

Пътнически самолет Boeing 737 Max 8 катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта. Това стана днес, 29 октомври 2018 г. Няма оцелели сред намиращите се 189 души на борда му.

Меню