Иран преговаря с Airbus Helicopters за 48 вертолета

13 прочитания

Иранското правителство преговаря с Airbus Helicopters за доставката на 48 цивилни вертолета. Това съобщава Reuters, като цитира местни медии.

Според информационната агенция в момента Иран се интересува от 45 вертолета за операции по HEMS (спешна медицинска помощ с вертолет) и тази програма се ръководи от иранското Министерство на пътищата и благоустройството. Отделно морската администрация на страната иска да купи три машини за търсене и спасяване.

От Airbus Helicopters са отказали да коментират информацията. Не става и ясно за какви модели се разговаря, нито за сроковете им за доставка.

В последните месеци държавната иранска авиокомпания Iran Air договори над 200 пътнически самолета Западно производство. От европейския производител Airbus се търсят 100 самолета и отделно други 73 са договорени от частни ирански авиокомпании.

Според Reuters сделката за вертолетите може да се вкара в рамките на по-голямата сделка между Airbus и Iran Air.

В същото време започнаха тестове на Ка-226Т в Иран за неговата експлоатация при температури от около 50 градуса и във високопланински условия. Вертолеты России се надява да пласират машината в страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Словакия търси европейско решение за изтребителната си авиация
Следваща публикация
Официално показаха Ил-22ПП
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Аварира Ми-171 на македонската полиция

Транспортен вертолет Ми-171Е от състава на вертолетния отряд към македонската полиция е аварирал днес, 4 май 2020 г., на летище Скопие. Няма загинали.

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

Египет желае да купи 10 броя AH-64E

Египет е проявил желание да закупи 10 щурмови вертолети AH-64E Apache. Това се чете в съобщението, което е изпратила Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) към Конгреса на САЩ.

Австралия купува AH-64E

Австралия ще купи щурмови вертолети Boeing AH-64E Apache Guardian, които ще заменят сега използваните 22…
Меню