Австралия и Германия спряха полетите с Tiger

27 прочитания

Австралия и Германия спряха полетите със своите щурмови вертолети Tiger, след катастрофата на германски вертолет от този тип в Мали от 26 юли 2017 г. Причините за инцидента се разследват, но от производителя Airbus Helicopters обявиха, че машината не е безопасна.

При катастрофата от 26 юли загинаха и двамата пилоти. Тя се случи в Мали, където германските вертолети участваха в мироопазваща операция на ООН.

Германия веднага спря полетите с типа, като заяви, че в случай на нужда трите останали Tiger в Мали могат да изпълняват бойни задачи. Австралия се присъедини към забраната за полети на 14 август и обяви, че тя ще бъдат възстановени след изясняване на причините за катастрофата.

Испания също обмисля подобен ход и обяви, че внимателно следи случая и се съобразява с препоръките на производителя. Франция за сега продължава операциите си с Tiger, но интензитета на тренировъчните полети е намален заради ваканционния сезон.

За сега е известно малко за инцидента, като в официално съобщение германското МО заявява, че машината е загубила лопати от носещия си винт и веднага е паднала. Черните кутии на вертолета са тежко повредени и има съмнение, че може да не могат да се разчетат.

Airbus Helicopters обяви, че Tiger не е безопасен за полети, но не може да обяви категорично какво са причините за инцидента, дали се касае за проблем в конструкцията или в поддръжката. Поради това вертолетостроителя няма и възможност да посочи начини за справяне със ситуацията.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя нов индонезийски самолет
Следваща публикация
Air Berlin подаде заявление за обявяване в несъстоятелност
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cougar гаси пожар в Рила

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет AS 532AL Cougar се включиха днес,…

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Филипините купиха 16 броя Bell 412

Филипините поръчаха 16 броя средни транспортни вертолета Bell 412EPI. Машините ще се използват от ВВС на страната.

Пакистан взима T129

Пакистан е подписал за 30 щурмови вертолети T129. Това е съобщил турският Институт по отбранителната индустрия, която координира програмата.

Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565

Две компании са подали заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на вертолетите AS 565 и AS 356 от състава на българските ВМС.

Меню