Австралия и Германия спряха полетите с Tiger

28 прочитания

Австралия и Германия спряха полетите със своите щурмови вертолети Tiger, след катастрофата на германски вертолет от този тип в Мали от 26 юли 2017 г. Причините за инцидента се разследват, но от производителя Airbus Helicopters обявиха, че машината не е безопасна.

При катастрофата от 26 юли загинаха и двамата пилоти. Тя се случи в Мали, където германските вертолети участваха в мироопазваща операция на ООН.

Германия веднага спря полетите с типа, като заяви, че в случай на нужда трите останали Tiger в Мали могат да изпълняват бойни задачи. Австралия се присъедини към забраната за полети на 14 август и обяви, че тя ще бъдат възстановени след изясняване на причините за катастрофата.

Испания също обмисля подобен ход и обяви, че внимателно следи случая и се съобразява с препоръките на производителя. Франция за сега продължава операциите си с Tiger, но интензитета на тренировъчните полети е намален заради ваканционния сезон.

За сега е известно малко за инцидента, като в официално съобщение германското МО заявява, че машината е загубила лопати от носещия си винт и веднага е паднала. Черните кутии на вертолета са тежко повредени и има съмнение, че може да не могат да се разчетат.

Airbus Helicopters обяви, че Tiger не е безопасен за полети, но не може да обяви категорично какво са причините за инцидента, дали се касае за проблем в конструкцията или в поддръжката. Поради това вертолетостроителя няма и възможност да посочи начини за справяне със ситуацията.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя нов индонезийски самолет
Следваща публикация
Air Berlin подаде заявление за обявяване в несъстоятелност
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия

Последният вариант на Ми-8 за гражданско използване, означен Ми-171А2, получи своя типов сертификат днес, 17 август 2017 г. Издаден от новата руска организация за сертифициране авиационна техника „Росавиация“, той позволява на Ми-171А2 да постъпи в търговска експлоатация в конвертируем вариант.

Полша подписа за четири AW101

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

Индия поръчва още 10 Ка-31

Индия поръчва още 10 вертолета за далечно радиолокационно откриване Ка-31. Това решение е било взето в началото на месеца и за него съобщава Jane’s.

Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.

Канада смята да оперира със своите остарели изтребители CF-18 поне още около 15 години. До сега страната планираше тези самолети да се пенсионират около 2025 г. Това съобщава канадския вестник National Post.

А109К-2 на Кончето в Пирин

Хеликоптер А109К-2 на авиационния оператор „Хели Ер“ изпълни превоз на товари на външно окачване на 2760 метра надморска височина в Пирин.

Меню