Използва X-47B за изпитания около бъдещия MQ-25

28 прочитания

Northrop Grumman използва безпилотните апарати X-47B за изпитания свързани с бъдещия палубен безпилотен апарат MQ-25A Stingray. Това съобщава Aviation Week.

Изданието публикува фотография направена в съоръжението на ВВС на САЩ Plant 42, разположено в Палмдейл, Калифорния. На нея се вижда модифициран X-47B, който е конфигуриран с контейнер за дозареждане във въздуха по системата „шланг-конус” под лявото полукрило и с допълнителен резервоар по дясното.

На апарата се забелязва щанга за дозареждане във въздуха, което предполага че това е втория прототип на X-47B (AV-2/502), който бе използван в изпитателната програма UCAS-D на ВМС на САЩ през 2015 г. В рамките на програмата бяха извършени серия от излитания и кацания от палубата на самолетоносач.

Изданието пише, че снимките са трудни за разчитане заради маранята, но контейнера, който спуска шланга прилича на стандартния Cobham, който се използва от ВМС на САЩ. Под другото полукрило е също стандартен допълнителен резервоар – или 1250-литровия FPU-8 или 1800-литровия FPU-11, които в момента се използват от флотските F/A-18.

Малко е известно за X-47B, след като изпитанията с тях бяха прекратени, а Northrop Grumman прибра двата прототипа през тази зима с обяснението, че ще бъдат използвани за изпитателни задачи. Компанията е отказала да коментира снимките.

Очаква се в края на тази година ВМС на САЩ да стартират официално конкурса MQ-25A. Флотската авиация иска да се сдобие с безпилотен въздушен танкер, който да може да изпълнява и други задачи, като наблюдение от въздуха и удари по земни цели. За участие в конкурса се очакват компаниите Boeing, General Atomics, Lockheed Martin and Northrop Grumman, а договорът с победителя трябва да бъде сключен през следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Водят се преговори за продажба БЛА Avenger
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Забраняват се полетите с дронове над голяма част от София

От съображения за сигурност ГД „ГВА” забранява полетите с безпилотни управляеми въздухоплавателни средства (дронове) над голяма част от София. Забраната влиза в сила от днес, 10 януари 2018 г. и важи до 30 юни 2018 г. Това съобщиха от ГВА.

ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати

На 24 май Европейската комисия (ЕК) прие правила, чиято цел е да гарантират това, че увеличаването на трафика на безпилотни летателни апарати в Европа се осъществява при необходимите дози сигурност и безопасност за хората на земята и във въздуха. Това пише блогът Unmanned Systems Bulgaria.

Италианският самолетостроител Piaggio се бори за оцеляването си

Емблематичната италианска самолетостроителна компания Piaggio се бори за оцеляването си, след като собственикът ѝ отстъпи ръководството на синдици, които са назначени от италианското правителство.

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

Меню