Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

39 прочитания

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Гръцките ВВС в момента експлоатират четири различни версии на F-16C/D (Block 30, Block 50, Block 52+ и Block 52+ Advanced), които има различни бойни способности и чрез модернизацията Гърция иска да вкара известен ред в това разнообразие.

Гърция иска оферта за модернизация на изтребителите си до стандарта F-16V Viper, което включва поставяне на AESA радар APG-83, нови дисплеи в пилотската кабина, нова система за опознаване, система за обмен на данни Link 16, за тези версии, които я нямат, нов борден компютър и други.

Освен това Гърция е поискала и оферта за модернизация на наличните целеуказващи контейнери Lantrin до нивото ER, доставка на контейнери с инфрачервена обзорна система „въздух-въздух” Legion Pod и интеграция на крилатата ракета Kongsberg NSM.

Очаква се гръцките ВВС да изберат колко от наличните си изтребители да модернизират и какво да правят с останалите машини. Поради високата цена е малко вероятно всички около 156 гръцки F-16 да се модернизират до варианта Viper, като Defense Greece спекулира, че най-старите машини от Block 30 ще получат радарите APG-68(V)9 от най-новите версии и те ще бъдат оптимизирани за противокорабни задачи.

В същото време машините от Block 30 активно се предлагат и за продажба, включително и на България през есента на 2014 г. и сега на Хърватска, което показва, че Гърция все още няма яснота как да изглеждат нейните ВВС в бъдеще.

Страната обяви, че ще вложи около $2 млрд. в модернизация на флота от F-16 през февруари тази година.

Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя Block 52+ Advanced, 55 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО
Следваща публикация
Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

Меню