Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

38 прочитания

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Гръцките ВВС в момента експлоатират четири различни версии на F-16C/D (Block 30, Block 50, Block 52+ и Block 52+ Advanced), които има различни бойни способности и чрез модернизацията Гърция иска да вкара известен ред в това разнообразие.

Гърция иска оферта за модернизация на изтребителите си до стандарта F-16V Viper, което включва поставяне на AESA радар APG-83, нови дисплеи в пилотската кабина, нова система за опознаване, система за обмен на данни Link 16, за тези версии, които я нямат, нов борден компютър и други.

Освен това Гърция е поискала и оферта за модернизация на наличните целеуказващи контейнери Lantrin до нивото ER, доставка на контейнери с инфрачервена обзорна система „въздух-въздух” Legion Pod и интеграция на крилатата ракета Kongsberg NSM.

Очаква се гръцките ВВС да изберат колко от наличните си изтребители да модернизират и какво да правят с останалите машини. Поради високата цена е малко вероятно всички около 156 гръцки F-16 да се модернизират до варианта Viper, като Defense Greece спекулира, че най-старите машини от Block 30 ще получат радарите APG-68(V)9 от най-новите версии и те ще бъдат оптимизирани за противокорабни задачи.

В същото време машините от Block 30 активно се предлагат и за продажба, включително и на България през есента на 2014 г. и сега на Хърватска, което показва, че Гърция все още няма яснота как да изглеждат нейните ВВС в бъдеще.

Страната обяви, че ще вложи около $2 млрд. в модернизация на флота от F-16 през февруари тази година.

Гръцките ВВС в момента разполагат с 30 броя Block 52+ Advanced, 55 машини от Block 52+, 38 изтребителя от Block 50 и 32 от най-старите Block 30.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай показа J-10 в конфигурация за огнево подавяне на ПВО
Следваща публикация
Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

Заместник-министър Запрянов обеща договор за F-16 до края на юли

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обеща, че договорът за покупка на осем F-16 Block 70 ще бъде подписан до края на юли 2019 г. Това заяви той днес, 11 април, на конференция по случай 15-тата годишнина на членството на България в НАТО, организирана от „Атлантическия клуб”.

Димитър Стоянов остро коментира твърденията на депутата Христов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител излезе с остър коментар по отношение на твърденията, които депутата Емил Христов направи по отношение на проекта за нов изтребител.

Япония се сбогува с F-4

Последната строева ескадрила на японските ВВС, която лети на изтребителя F-4 Phantom проведе церемония по…
Меню