Появиха се снимки на H-6 с щанга за дозареждане във въздуха

16 прочитания

Снимки показващи вариант на китайския бомбардировач H-6K снабден с щанга за дозареждане във въздуха се появиха в китайското интернет пространство. Предназначението на новата версия за сега е неясно.

Щангата е поставена в носа и удължава бойния радиус на H-6K, който в момента е около 3000 – 3500 km. Снимката показва самолет, който е на жълт грунд и който вероятно е прототип на все още неназована версия на бомбардировача.

Слухове за новата версия на H-6 се разнасят от миналата година. Смята се, че тя се нарича H-6N и основното ѝ предназначение е да е носител на балистичната противокорабна ракета, развитие на DF-21D, която е с наземно базиране. Ракетата, за която се смята, че има индекс DF-21E, има далечина на полет от около 1500 km.

Благодарение на щангата за дозареждане H-6 може да излита с минимален горивен запас, което позволява да вдигне тежката балистична ракета и след това да дозарежда във въздуха от танкери Ил-78.

Балистичните противокорабни ракети имат основно предназначение да се борят с авионосните ударни групи на САЩ. Поставени на бомбардировач тяхната далечина на действие се увеличава значително, което при евентуален конфликт би принудило американските самолетоносачи да стоят много далеч от китайските брегове, което ще направи палубната им авиация малко ефективна.

Щангата може да е полезна и при стандартните мисии на H-6K, при която бомбардировачът носи шест крилати ракети KD-20.

H-6K е развитие на китайските варианти на Ту-16, но с нови двуконтурни реактивни двигатели Д-30КП-2 и различни други подобрения. Вариантът е на въоръжение от началото на 2011 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Малайзия обмисля рестартирането на операцията по издирване на полет MH370
Следваща публикация
Индия поръчва шест Apache за армейската си авиация
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия иска китайски въоръжени БЛА

Сърбия планира да купи въоръжени китайски безпилотни апарати. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Ненад Милорадович, след визита в Китай, цитиран от местния сайт B92.

Все повече авиокомпании спират да летят до Китай

Все повече авиокомпании спират да изпълняват редовните си полети до Китай или поне сериозно намаляват честотата им. Това е в резултат на епидемията от коронавирус, която върлува в азиатската страна.

Меню