Президентът Радев разкритикува инвестициите в МиГ-29 за сметка на новия изтребител

0 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува индикациите идващи от МО за продължаване на инвестициите в поддръжката на МиГ-29 и забавянето на придобиването на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 21 август 2017 г., по време на посещението си в базата на ВМС Атия.

„Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи. Първо, трябват ни съвременни бойни способности. МиГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори. Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет“, заявява президентът, който е и бивш командир на ВВС.

Върховният главнокомандващ подчерта, че по въпроса са правени много анализи и е най-важно да се види как ще се процедира с новия изтребител и чак след това колко средства да се отделят за МиГ-29, за да може той да осигури прехода към новия изтребител.

Думите на Радев идват след като военният министър на няколко пъти заяви, че се проучват опциите за поддръжка на всички 15 налични МиГ-29 с помощта на РСК „МиГ” за продължителен период от време. В същото време през май премиерът Борисов каза, че новите изтребители могат да почакат, защото наличните МиГ-29 могат да бъдат поддържани до 2028 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Още инспекции за българските PC-9
Следваща публикация
МО търси доставка на пиротехнически средства за авиацията
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню