Президентът Радев разкритикува инвестициите в МиГ-29 за сметка на новия изтребител

21 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува индикациите идващи от МО за продължаване на инвестициите в поддръжката на МиГ-29 и забавянето на придобиването на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 21 август 2017 г., по време на посещението си в базата на ВМС Атия.

„Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи. Първо, трябват ни съвременни бойни способности. МиГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори. Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет“, заявява президентът, който е и бивш командир на ВВС.

Върховният главнокомандващ подчерта, че по въпроса са правени много анализи и е най-важно да се види как ще се процедира с новия изтребител и чак след това колко средства да се отделят за МиГ-29, за да може той да осигури прехода към новия изтребител.

Думите на Радев идват след като военният министър на няколко пъти заяви, че се проучват опциите за поддръжка на всички 15 налични МиГ-29 с помощта на РСК „МиГ” за продължителен период от време. В същото време през май премиерът Борисов каза, че новите изтребители могат да почакат, защото наличните МиГ-29 могат да бъдат поддържани до 2028 г.

Свързани теми

Предишна публикация
МО търси доставка на пиротехнически средства за авиацията
Следваща публикация
Зам.-председателя на „Комисията “Gripen” имал все повече въпроси
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Волен Сидеров атакува избора на F-16

Лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” атакува избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС и с това постави под въпрос безпроблемното минаване на решението през Народното събрание.

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници

Председателят на комисията по отбрана в Парламента и депутат от ГЕРБ Константин Попов заяви, че методиката за оценка и математическия модел за това, трябва да бъде променен заради оценяването на по-голям брой оферти за нови изтребители. Това каза той вчера, 30 май 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Меню