Президентът Радев разкритикува инвестициите в МиГ-29 за сметка на новия изтребител

23 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува индикациите идващи от МО за продължаване на инвестициите в поддръжката на МиГ-29 и забавянето на придобиването на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 21 август 2017 г., по време на посещението си в базата на ВМС Атия.

„Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи. Първо, трябват ни съвременни бойни способности. МиГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори. Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет“, заявява президентът, който е и бивш командир на ВВС.

Върховният главнокомандващ подчерта, че по въпроса са правени много анализи и е най-важно да се види как ще се процедира с новия изтребител и чак след това колко средства да се отделят за МиГ-29, за да може той да осигури прехода към новия изтребител.

Думите на Радев идват след като военният министър на няколко пъти заяви, че се проучват опциите за поддръжка на всички 15 налични МиГ-29 с помощта на РСК „МиГ” за продължителен период от време. В същото време през май премиерът Борисов каза, че новите изтребители могат да почакат, защото наличните МиГ-29 могат да бъдат поддържани до 2028 г.

Свързани теми

Предишна публикация
МО търси доставка на пиротехнически средства за авиацията
Следваща публикация
Зам.-председателя на „Комисията “Gripen” имал все повече въпроси
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Министър Каракачанов: До края на март вкарваме изтребителния проект в Министерски съвет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на месец март инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет ще влезе за обсъждане в Министерски съвет. Това направи той днес, 20 февруари 2018 г., в сутрешния блок на БНТ.

Валери Симеонов поиска нов конкурс

Бившият вицепремиер и лидер на партията НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти, Валери Симеонов заяви, че е най-добре процесът за избор на нов боен самолет да бъде прекратен и след това рестартиран. Това заяви той днес, 9 януари 2019 г. в ефира на телевизия „Европа”.

Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Меню