Президентът Радев разкритикува инвестициите в МиГ-29 за сметка на новия изтребител

22 прочитания

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува индикациите идващи от МО за продължаване на инвестициите в поддръжката на МиГ-29 и забавянето на придобиването на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 21 август 2017 г., по време на посещението си в базата на ВМС Атия.

„Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи. Първо, трябват ни съвременни бойни способности. МиГ-29 колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори. Трето, трябва разходите за отбрана да бъдат ефективни. Вложените пари в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет“, заявява президентът, който е и бивш командир на ВВС.

Върховният главнокомандващ подчерта, че по въпроса са правени много анализи и е най-важно да се види как ще се процедира с новия изтребител и чак след това колко средства да се отделят за МиГ-29, за да може той да осигури прехода към новия изтребител.

Думите на Радев идват след като военният министър на няколко пъти заяви, че се проучват опциите за поддръжка на всички 15 налични МиГ-29 с помощта на РСК „МиГ” за продължителен период от време. В същото време през май премиерът Борисов каза, че новите изтребители могат да почакат, защото наличните МиГ-29 могат да бъдат поддържани до 2028 г.

Свързани теми

Предишна публикация
МО търси доставка на пиротехнически средства за авиацията
Следваща публикация
Зам.-председателя на „Комисията “Gripen” имал все повече въпроси
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министърът и заместник-министърът на отбраната се срещнаха с представители на шведското правителство

Швеция демонстрира позакъснял опит за дипломатическа активност по въпроса за придобиването на нов изтребител за България, като в рамките на няколко дни представители на правителството на кралството се срещнаха с министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговият заместник Атанас Запрянов. Това става ясно от съобщения на МО.

Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител даде вчера, 6 май 2018 г., пространно интервю за радио „Дарик”, в което говори за състоянието на военната авиация и проваления процес за покупка на нов боен самолет.

Стрелби на Графа

Малко, но от сърце! Това е може би най-точното определение за тазгодишните стрелби с управляеми…

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

Меню