В началото на септември ще се проведе българо-израелска летателна тренировка

30 прочитания

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства и личен състав от ВВС на Израел. Те ще участват в съвместна българо-израелска летателна тренировка, която ще се проведе в началото на септември. Това съобщават от правителствената информационна служба.

В учението от израелска страна ще участват до 42 въздухоплавателни средства с техните екипажи, както и до 40 военнослужещи за координация и техническа поддръжка.

Провеждането на съвместните тренировъчни дейности ще доведе до повишаване на оперативната съвместимост и разширяване на военното сътрудничество между въоръжените сили на България и Израел, както и до усъвършенстване на подготовката на формирования от състава на българските ВВС.

За сега не се дават други детайли по предстоящата българо-израелска летателна тренировка.

През 2012 и 2013 г. се проведоха две българо-израелски летателни тренировки под името „Collector’s Item”. През 2013 г. в авиобаза Граф Игнатиево се базираха и шест израелски F-16C/D. През 2014 г. също се планираше подобна тренировка, но тя бе отменена, поради геополитическото напрежение в Черноморския регион.

Свързани теми

Предишна публикация
Два Ми-17 гасят цял ден пожара в Кресненското дефиле
Следваща публикация
ВВС изпълняват задачи в помощ на населението
30 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Премиерът Борисов се оплака, че имало подла съпротива срещу F-16, но той направил сделката необратима

Премиерът Бойко Борисов се оплака, че срещнал подла и яростна съпротива при реализацията на сделката за покупката на F-16, но се похвали, че направил нещата така, че тя да бъде необратима. Това каза той днес, 7 октомври 2019 г., по време на бизнес закуска на Американската търговска камара.

Млади пилоти с класна специалност „Военен пилот – първи клас”

На младите пилоти старши лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев от авиобаза Граф Игнатиево и ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия бе присвоена степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас”. Това бе съобщено от ВВС.

Меню