Израел поръчва още 17 броя F-35

43 прочитания

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Решението за покупка на още 17 изтребителя F-35I бе взето от израелското правителство през ноември 2016 г. и вече е постигнато твърдо споразумение със САЩ и Lockheed Martin.

В момента израелските ВВС разполагат с пет броя F-35I, първите два от които бяха получени през декември 2016 г. До момента страната е поръчала 33 изтребителя от този тип, които трябва да бъдат доставени до края на 2021 г.

Новата поръчка ще бъде изпълнена до декември 2024 г.

Не се назовава стойността на сделката, но през ноември миналата година бе споменато числото от $2,5 млрд. за машините, плюс логистика, обучение и наземно оборудване.

Това е третият транш F-35, който Израел договаря. През 2010 г. бе сключена първата сделка за 19 изтребителя. Тя бе на стойност $2,7 млрд. През февруари 2015 г. последва още една сделка, този път за 14 броя F-35I на стойност $2,82 млрд.

Така общото количество поръчани F-35I достига 50 броя. Израел е заявил, че на първо време се нуждае от 75 изтребителя от този тип, като бройката вече е одобрена от САЩ.

F-35I Adir е вариация на стандартния F-35A, но с добавена израелска система за самозащита и провизии за интеграция на израелско въоръжение. Израел ще обяви типа за боеготов догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия обяви как ще процедира при покупката на нов еднодвигателен изтребител
Следваща публикация
Ураганът Харви затвори и двете летища на Хюстън
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Скандал в Израел заради сделка за БЛА за Азербайджан

Израелското правителство отне лиценза за експорт на въоръжение на компанията Aeronautics Defense Systems (ADS), което блокира сделка за $20 млн. за Азербайджан. Става въпрос за продажба на безпилотни апарати.

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

САЩ планират скоро да използват F-35B в бой

Корпусът на морската пехота на САЩ планира, в най-скоро време, да използва своите изтребители от следващо поколение F-35B в реален бой. Това съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Меню