„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца

10 прочитания

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще приключи работата си до 28 септември 2017 г. Това заяви пред радио „Фокус” нейния председател Емил Христов.

Депутатът Емил Христов каза, че е целесъобразно да се изчака комисията да свърши своята работа – да направи съответните изводи, така че за в бъдеще Министерството на отбраната да работи, базирайки се на опита, който вече е натрупан. Той увери, че няма да се наложи удължаване на работата на комисията и на 28 септември докладът с изводите от работата ѝ ще бъде внесен в НС.

Председателят на комисията заявява още, че е било напълно реалистично процесът по придобиване на нов тип боен самолет да бъде завършен до края на 2013 година, но има необяснимо забавяне от около година.

„Зам.-министър Иванов ни каза, че всъщност те са спазили особеностите на нейното наследство, работили са така, че да не променят нито екипа, нито метода на ръководството на проекта, което само по себе си е нещо положително. От друга страна обаче, той не ни отговори на въпросите защо е това необяснимо забавяне от около години, след като в самата заповед на тогавашния министър на отбраната Ангел Найденов са били поставени срокове, които са били реалистични към момента, и той не го отрече г-н Иванов, така че до края 2013 година да бъде внесен проект за инвестиционен разход за разглеждане в Министерски съвет“, обясни Емил Христов.

Вчера, 7 септември, бившият заместник-министър на отбраната Иван Иванов бе изслушан в „Комисията „Gripen”.

Депутатът Христов обаче видимо игнорира изказванията на тогавашният министър на отбраната Ангел Найденов, който през юли пред същата комисия заяви, че през 2013 – 2014 г. Министерство на финансите не е отпускало целеви средства за покупка на нов боен самолет и такива не са залягали в средносрочната бюджетна прогноза.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Парламентът оспорва новия изтребител, а не аз
Следваща публикация
„Комисията „Gripen“ изслуша бивш заместник-министър и военен експерт
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев разкритикува инвестициите в МиГ-29 за сметка на новия изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев критикува индикациите идващи от МО за продължаване на инвестициите в поддръжката на МиГ-29 и забавянето на придобиването на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 21 август 2017 г., по време на посещението си в базата на ВМС Атия.

Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител

Очаквано, Комисията по отбрана в Народното събрание, даде зелена светлина на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това стана на извънредно заседание, което се проведе днес, 5 юни 2018 г.

Министър Каракачанов иска споделена отговорност при преговорите за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов фактически поиска отговорността при преговорите за покупката на F-16 да бъде поделена между него и други министри от кабинета „Борисов 3”. Това заяви той днес, 3 януари 2019 г. пред журналисти в Плевен.

Премиерът настоял за решение по казуса със самолетите C-27J

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов са обсъдили днес, 8 декември 2017 г. на среща казуса с поддръжката на транспортните самолети C-27J Spartan, Това обясни пред медиите в парламента Каракачанов като подчерта, че в армията има не малко проблеми и не малка част са свързани с пари.

Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че при преговорите за покупка на F-16 ще бъде направен опит за придържане към бюджета, но при запазване на бойните способности, които се искат. Той обаче не каза колко е този бюджет. Това каза той вчера, 5 май 2019 г., пред журналисти.

Меню