Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт

28 прочитания

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 19 изтребители F-16V и модернизация на 20 от сега наличните F-16C/D до същия стандарт. Това става ясно от съобщение до Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Сделката за 19-те нови F-16V ще са на стойност от $2,785 млрд. В сделката са включени самите изтребители, три резервни двигателя F-110-GE-129, три резервни радара APG-83, 19 контейнера за РЕБ AN/ALQ-211, много съпътстващо оборудване, обучение и логистика.

Не се съобщава кога трябва да бъде изпълнена сделката. Линията за окончателно сглобяване на F-16 във Форт Уърт, Тексас ще спре работата си през този месец с произвеждането на последния F-16 за Ирак. След това тя ще бъде преместена в Грийнвил, Южна Каролина и ще заработи отново към 2019 г.

Модернизацията на наличните 20 броя F-16C/D Block 40 до стандарта V се изчислява на $1,082 млрд. В рамките на модернизацията машините ще получат новия AESA радар APG-83, нови двигатели F-110-GE-129, нов борден компютър, нова навигация и комуникация и други обновявания.

В рамките на същата сделка се предвижда покупката и на 25 целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 SNIPER, една система за планиране на мисиите, шест разузнавателни контейнера DB-110 и друго оборудване.

И двете сделки подлежат на одобрение от Конгреса на САЩ.

Сделката за F-16V за Бахрейн се подготвяше от няколко години, но през миналия октомври администрацията на президента Обама отказа да продава военна техника на страната, заради системното нарушение на човешките права там. През март 2017 г. стана ясно, че президента Тръмп ще разреши сделката.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта
Следваща публикация
Катастрофа в Невада вероятно разкри нов секретен самолет на САЩ
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус

Сърбия се е споразумяла с Беларус да получи четири изтребителя МиГ-29 безвъзмездно. Това е съобщил военният министър на страната Александър Вулин, пред местния вестник „Politika”.

Меню