Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

17 прочитания

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

За съществуването на писмото съобщи белгийския военен министър Стивън Вандепут, който съобщи че в него се съдържат обещание за задълбочени връзки между белгийските и френските ВВС, сериозно участие на белгийската индустрия в разработката на самолета и други ползи, ако бъде сключено двустранно споразумение за покупката на 34 броя Rafale.

Вандепут обаче е заявил, че Франция не е дала официален отговор на запитването за оферти, което се приема като знак, че страната няма интерес за участие в конкурса, който тече в момента. Той е казал още, че ще бъде направено проучване на правния статус на писмото.

До момента отговори за желание за участие в конкурса са получени само от консорциума Eurofighter за едноименния изтребител и от Lockheed Martin за F-35A. До 14 февруари 2018 г. те трябва да предадат окончателните си оферти, а победителят ще бъде посочен към средата на следващата година.

Белгия изпрати покани за участие в конкурса до пет компании. Още през април тази година компанията Boeing заяви, че няма намерение да дава оферта за своя Super Hornet, тъй като не вижда сериозен търговски шанс в процедурата. През юли примерът на американската компания бе последван от Швеция, която заяви, че няма да дава оферта за Gripen E/F.

Действията на три от потенциалните участници навеждат на мисълта, че Белгия вероятно фаворитизира F-35 – нещо, което бе очаквано.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57
Следваща публикация
Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Беларус получи първите два Су-30СМ

Първите два многоцелеви изтребителя Су-30СМ предназначени за беларуските ВВС бяха официално получени днес, 13 ноември 2019 г. Това съобщи беларуското МО.

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…
Меню