Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

19 прочитания

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

За съществуването на писмото съобщи белгийския военен министър Стивън Вандепут, който съобщи че в него се съдържат обещание за задълбочени връзки между белгийските и френските ВВС, сериозно участие на белгийската индустрия в разработката на самолета и други ползи, ако бъде сключено двустранно споразумение за покупката на 34 броя Rafale.

Вандепут обаче е заявил, че Франция не е дала официален отговор на запитването за оферти, което се приема като знак, че страната няма интерес за участие в конкурса, който тече в момента. Той е казал още, че ще бъде направено проучване на правния статус на писмото.

До момента отговори за желание за участие в конкурса са получени само от консорциума Eurofighter за едноименния изтребител и от Lockheed Martin за F-35A. До 14 февруари 2018 г. те трябва да предадат окончателните си оферти, а победителят ще бъде посочен към средата на следващата година.

Белгия изпрати покани за участие в конкурса до пет компании. Още през април тази година компанията Boeing заяви, че няма намерение да дава оферта за своя Super Hornet, тъй като не вижда сериозен търговски шанс в процедурата. През юли примерът на американската компания бе последван от Швеция, която заяви, че няма да дава оферта за Gripen E/F.

Действията на три от потенциалните участници навеждат на мисълта, че Белгия вероятно фаворитизира F-35 – нещо, което бе очаквано.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се снимки на деветия прототип на Су-57
Следваща публикация
Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Меню