Тече тренировката „Collector’s Item 17“

75 прочитания

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

Според израелския вестник Haaretz от българска страна участват изтребители МиГ-29 и зенитно-ракетните системи С-300, с каквито разполага Иран и каквито са разположени в Сирия. Вестникът съобщава още, че в тренировката ще вземат участие до 42 израелски военни самолета, включително изтребители F-15 и F-16, летящи цистерни и осигуряващи самолети.

За активността на израелските ВВС над България косвено може да се съди по показанията на сайта flightradar24.com. Вижда се, че преди обед днес между София и Банско е описвал осмици самолет Gulfstream 550 излетял от Израел. Може да се предположи, че това е бил летящ радар Nahshon-Eitam CAEW, който е на базата на същия бизнесджет.

По същото време в района на Панагюрище и Хисар лети неидентифициран самолет с позивна GIANT005. С такива позивни летяха израелските летящи цистерни Boeing 707 на предишните подобни тренировки, но това няма как да бъде потвърдено.

Видяното на flightradar24.com обаче показва малка част от активността на израелските ВВС, като в днешните задачи са били включени доста повече техни военни самолети.

Според съобщение на българското МО, съвместната тренировка се провежда между 7 и 12 септември. Основните цели на тренировката са повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателна подготовка на личния състав, както и усъвършенстване подготовката на екипажите при изпълнение на задачи по прикритие на обекти от територията на страната.

По време на предишните издания на „Collector’s Item” ударни групи на израелските ВВС излитаха от страната си, прелитаха над Средиземно и Егейско море, имитираха удари по българска територия (защитавана от изтребители и ЗРВ) и се прибираха в базите си. Явно сценария в момента е сходен.

След тренировката „Collector’s Item” през 2013 г. израелските медии излязоха с информация, че основната цел на тогавашните съвместни полети е да се имитира противопоставяне на оста „Иран-Хизбула-Сирия”.

Българо-израелската тренировка съвпада по време с голямо учение, което израелските въоръжени сили провеждат в северната част на страната си. То е най-голямото за последните 20 години и имитира мащабни сражения със силите на „Хизбула”.

Първата тренировка от серията „Collector’s Item” бе проведена през 2012 г., последвана от още една през 2013 г., когато в Граф Игнатиево бяха базирани шест израелски F-16. През 2014 г. също бе планирана такава тренировка, но тя бе отменена.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети
Следваща публикация
„Комисията „Gripen” ще изслуша бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС
75 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС извършиха нова донорска задача

Вчера, 14 декември 2018 г., сутрин самолет C-27J Spartan от състава на транспортна авиогрупа Враждебна излетя за летище Варна в изпълнение на специална задача. Това съобщиха от МО.

Министър Каракачанов търси пакетна покупка на изтребители и наземни радари

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще търси да купи в пакет наземни радари и многоцелеви изтребители. Това каза той днес, 10 май 2018 г., след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Меню