Тече тренировката „Collector’s Item 17“

37 прочитания

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

Според израелския вестник Haaretz от българска страна участват изтребители МиГ-29 и зенитно-ракетните системи С-300, с каквито разполага Иран и каквито са разположени в Сирия. Вестникът съобщава още, че в тренировката ще вземат участие до 42 израелски военни самолета, включително изтребители F-15 и F-16, летящи цистерни и осигуряващи самолети.

За активността на израелските ВВС над България косвено може да се съди по показанията на сайта flightradar24.com. Вижда се, че преди обед днес между София и Банско е описвал осмици самолет Gulfstream 550 излетял от Израел. Може да се предположи, че това е бил летящ радар Nahshon-Eitam CAEW, който е на базата на същия бизнесджет.

По същото време в района на Панагюрище и Хисар лети неидентифициран самолет с позивна GIANT005. С такива позивни летяха израелските летящи цистерни Boeing 707 на предишните подобни тренировки, но това няма как да бъде потвърдено.

Видяното на flightradar24.com обаче показва малка част от активността на израелските ВВС, като в днешните задачи са били включени доста повече техни военни самолети.

Според съобщение на българското МО, съвместната тренировка се провежда между 7 и 12 септември. Основните цели на тренировката са повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателна подготовка на личния състав, както и усъвършенстване подготовката на екипажите при изпълнение на задачи по прикритие на обекти от територията на страната.

По време на предишните издания на „Collector’s Item” ударни групи на израелските ВВС излитаха от страната си, прелитаха над Средиземно и Егейско море, имитираха удари по българска територия (защитавана от изтребители и ЗРВ) и се прибираха в базите си. Явно сценария в момента е сходен.

След тренировката „Collector’s Item” през 2013 г. израелските медии излязоха с информация, че основната цел на тогавашните съвместни полети е да се имитира противопоставяне на оста „Иран-Хизбула-Сирия”.

Българо-израелската тренировка съвпада по време с голямо учение, което израелските въоръжени сили провеждат в северната част на страната си. То е най-голямото за последните 20 години и имитира мащабни сражения със силите на „Хизбула”.

Първата тренировка от серията „Collector’s Item” бе проведена през 2012 г., последвана от още една през 2013 г., когато в Граф Игнатиево бяха базирани шест израелски F-16. През 2014 г. също бе планирана такава тренировка, но тя бе отменена.

Свързани теми

Предишна публикация
„Комисията „Gripen” ще изслуша бивши служебни министри на отбраната и командира на ВВС
Следваща публикация
Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети
37 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сингапур взима първоначално четири F-35

Сингапур ще купи първоначално четири броя F-35 и ще си запази опции за още осем самолета от същия тип. Това заяви днес, 1 март 2019 г.,военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Беларус получи първите два Су-30СМ

Първите два многоцелеви изтребителя Су-30СМ предназначени за беларуските ВВС бяха официално получени днес, 13 ноември 2019 г. Това съобщи беларуското МО.

Израел се отказва от V-22 Osprey

Израелските ВВС спират да разглеждат конвертоплана V-22 Osprey, като потенциална платформа за изпълнение на специални задачи. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници в израелското МО.

Меню