Saab представи агресорски вариант на Gripen

47 прочитания

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Новият вариант е представен в рамките на отбранителното изложение DSEI, което се провежда в момента в Лондон. Вариантът е предназначен да отговори на няколко програми, които в момента вървят, включително британската RAF’s ASDOT (Air Support to Defence Operational Training).

ASDOT е предназначена да отговори на нуждите от агресорски самолети при обучението в Кралските ВВС, както и да осигурява машини за обучението на предните авионасочвачи (JTAC). В изискванията на програмата влизат и възможности за обучение в радиоелектронна борба.

Saab гледа и към програмата на ВВС на САЩ ADAIR, която цели сходни възможности и която се очаква да бъде договорена към средата на 2019 г.

Gripen Aggressor се базира на Gripen C, но при него са премахнати реалните системи за използване на оръжие, а оръдието е подменено с баласт. Изтребителят получава радар PS-05 Mk 4, който е подобрена версия на PS-05 Mk 3 използван на стандартните Gripen C/D.

Машината ще се сдобие с оборудване, което да имитира стрелба с оръжия „въздух-въздух” и „въздух-земя”, ще запази дейта-линковете си (Link 16 и TIDLS) и се сдобива със система за записване на данните при въздушен бой ACMI.

При желание на клиента Gripen Aggressor може да бъде създаден и на базата на двуместния Gripen D.

От Saab посочват, че за разлика от повечето днешни самолети използвани за агресорски задачи Gripen Aggressor е свръхзвуков изтребител, с висока маневреност, електродистанционна система за управление и модерна авионика. И всичко това идва при относително ниски експлоатационни разходи, нулев технологичен риск и способност за извършване на голям брой задачи в рамките на един ден.

Цената за придобиване на Gripen Aggressor е неизвестна, но се очаква да е по-ниска от тази на стандартен Gripen C/D.

Saab вижда пазара за предоставяне на тренировъчни услуги, като все по-голяма ниша. Gripen Aggressor се разработва от 18 месеца и трябва да отговори на голям брой съществуващи и потенциални конкурси за подобни услуги.

Шведската компания има дълга история на предоставяне на тренировъчни услуги за Великобритания. От 1999 г. се дава на лизинг Gripen D, който се използва за обучение в UK Empire Test Pilots’ School, като освен това се предоставят и учебни самолети Sk 60 за даване на цели.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния получава последните три F-16 на 27 септември
Следваща публикация
Полетя първият A330 MRTT за френските ВВС
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…

„Комисията „Gripen” препоръча фактическия рестарт на изтребителната програма

Очаквано временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет (т.нар. „Комисия „Gripen”) излезе днес, 20 септември 2017 г., с окончателен доклад за своята дейност и препоръча фактическия рестарт на процедурата за покупка на нов изтребител.

Финландия получи първоначални оферти за замяна на F/A-18C/D

Финландското МО получи на 31 януари 2019 г. първоначалните оферти от петима производители, които са кандидати за доставка на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните F/A-18C/D Hornet. Проектът се нарича H-X.

Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми

Командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов изрази опасение, че недостатъчния ресурс на изтребителите МиГ-29 ще доведе до сериозни проблеми в летателната подготовка през следващата година. Това каза той днес, 21 декември 2017 г., пред Нова телевизия.

МО изпрати RFP за новия изтребител

Министерство на отбраната е изпратило запитване за даване на оферти (RFP – Request for Proposal) по програмата за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това е станало миналия петък, 29 юни 2018 г. АЕРО научи това от два независими източника.

Ако има пари ВВС на САЩ ще поръчат нови F-15

Ако бюджетът позволява, ВВС на САЩ ще поръчат новопроизведени изтребители F-15 от подобрената версия, която е известна, като F-15X. Това е заявил командващият ВВС на САЩ генерал Дейвид Голдфейн пред Defense News.

Меню