Катар заяви желание да купи Eurofighter

22 прочитания

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Документът бе подписан от британския министър на отбраната Майкъл Фалън и катарския му колега Халид бин Мохамед ал Атиях в близкоизточното емирство. С писмото двете страни изразяват официалното си намерение да подпишат сделка в бъдещ момент, като нейните условия трябва да се договорят отделно.

Абсолютно никакви други детайли не се дават по потенциалната сделка, включително сроковете за доставка, цената и комплектацията на изтребителите.

Потенциалната сделка идва няколко месеца, след като повечето арабски страни в Близкия изток прекратиха дипломатическите си отношения с Катар и наложиха икономическа блокада на емирството.

За Катар това ще е третия модерен тип многоцелев изтребител, който се договаря за ВВС на страната в последните години. През април 2015 г. Катар обяви, че ще купи 24 броя Dassault Rafale и си запази опция за още 12 такива самолета. Сделката на стойност €6,3 млрд. бе подписана няколко седмици по-късно.

През юни 2017 г. за катарските ВВС бяха договорени и 36 броя от многоцелевия изтребител F-15QA. Сделката бе на стойност $12 млрд. През ноември миналата година САЩ даде разрешение за експорт на 72 броя от същия самолет.

В момента ВВС на Катар разполагат само с 12 броя Mirage 2000-5. Въвеждането на 84 нови многоцелеви изтребителя на въоръжение ще изисква огромно разрастване на военната авиация на страната, както от към инфраструктура, така и от към персонал.

Това е първата сделка за Eurofighter Typhoon от две години насам. През септември 2015 г. бе обявена сделка за 28 самолета за Кувейт. Освен страните производителки Германия, Италия, Испания и Великобритания, машината е на въоръжение в Австрия, Саудитска арабия, а съвсем отскоро и в Оман. Кувейт чака първите си доставки.

Ако сделката за Катар бъде осъществена, машините ще бъдат сглобявани от BAE Systems, което ще удължи живота на производствената линия на типа във Великобритания след 2019 г., за когато се планираше доставянето на последните изтребители за Кралските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair започна да анулира полети за да се справя с огромните натрупани закъснения
Следваща публикация
Wizz Air пусна опция за запазване на билет без име на пасажера
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Секретарят по отбраната на САЩ критикува F-35

Изпълняващият длъжността секретар (министър) по отбраната на САЩ Патрик Шанахан критикува проекта F-35 и заяви, че от самолета се очаква повече. Това каза той вчера, 29 януари 2019 г., по време на брифинг за журналисти в Пентагона.

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…
Меню