Провали се процедурата за доставка на пиросредства

20 прочитания

Процедурата за доставка на пиротехнически средства за нуждите на Военновъздушните сили се провали и министърът на отбраната я прекрати със своя заповед от 14 септември 2017 г. Това се чете от документите публикувани на сайта на МО.

От заповедта на министър Каракачанов се чете, че названията на три пиросредства са били объркани в техническата спецификация към обществената поръчка. Тъй като тези грешки не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията на процедурата и тъй като изпълнението на процедурата в сегашния ѝ вид ще доведе до доставка на ненужни и неточни пиросредства, чието използване може да застраши безопасността на полетите, процедурата се прекратява.

Процедурата бе стартирана на 2 август 2017 г. и имаше проектна стойност от 950 000 лв. с ДДС. МО искаше да сключи рамково споразумение с избрания изпълнител за срок от четири години, а основният критерии за избор на победител бе най-ниска цена.

Целеше се покупката на барутни заряди, електропиропатрони и пиропатрони за катапултната седалка К-36ДМ (на изтребител МиГ-29), барутни заряди за катапултната седалка К-36Л (за щурмовите самолети Су-25), пиропатрони за изхвърляне на фанара за двуместната и едноместната версия на МиГ-29 на въоръжение у нас, пиропатрони за шлемовете ЗШ-5А, пиропатрони за вертолети Ми-17, пиропатрони за дистанционно презареждане на бордните оръдия ГШ-23 и ГШ-30, както и пиропатрони за гредовите държатели за МиГ-29 и Су-25.

Значителна част от заявените номенклатури са свързани с поддръжката на катапулните кресла на МиГ-29. По неофициална информация скоро ще започне изтичането на ресурса им, която ще наложи или покупка на нови или ремонт на съществуващите. Заявката на голям брой пиросредства говори за желание това поддръжката да се извърши със собствени средства.

От началото на годината това е втората провалена обществена поръчка за поддръжка на българските МиГ-29. Предишната, която бе за удължаване междуремонтния ресурс на КСА-2 бе спряна през юли.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair открива база в Бургас
Следваща публикация
Премиерът Борисов: За какво ни трябват изтребители?
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Омагьосаният кръг

Има една мъдрост без ясен автор, която гласи – „Каквото и да ти разправят, знай…

ВВС отбелязват празника си с церемонии и дни на отворените врати

На 16 октомври отбелязваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 106-ата годишнина от първия боен полет. По повод празника в авиобазите на ВВС ще бъдат организирани дни на отворените врати. Това съобщават от ВВС.

Меню