Ryanair започна да анулира полети за да се справя с огромните натрупани закъснения

2 прочитания

Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че ще анулира десетки полети всекидневно в следващите шест седмици за да се справи с хроничните закъснения, които се генерират в последните дни.

Ирландската авиокомпания обяви, че в първата половина на септември под 80% от полетите са изпълнявани навреме, което е било определено като неприемливо. От Ryanair обявиха, че това се дължи на проблеми с РВД в различни страни, включително и стачките във Франция, лошото време, но и проблеми с изчистването на отпуските на екипажите, след преминаването на отчитането на отпуските на различна система.

Според Ryanair дневно ще бъдат анулирани 40 до 50 полета, което представлява около 2% от дневно изпълняваните над 2000 полета.

Решението на авиокомпанията, което бе обявено късно в петък, доведе до масово недоволство на пасажерите ѝ, тъй като първоначално бяха обявени само анулираните полети до 20 септември. По-късно Ryanair съобщи, че всички анулирани полети до 31 октомври ще бъдат обявени предварително.

Действително, късно в понеделник Ryanair публикува на своя сайт пълен списък на анулираните полети.

Ryanair, която е акционерно дружество търгувано на различни борси, загуби 3% от стойността си в понеделник, което се равнява на около 500 млн. паунда.

Очаква се масовото анулиране на полети да доведе до изплащането на около €35 млн. обезщетения на засегнатите пасажери, което ще намали очакваните печалби на Ryanair с около 2%.

В същото време британския вестник Guardian съобщава, че Ryanair губи огромно количество от своите пилоти, които напускат примамени от по-добрите условия при конкурентни авиопревозвачи. Например от началото на годината 140 пилоти са отишли на работа в Norwegian. Според вестника, това е засилило ефекта на лошото планиране на отпуските на летателния състав.

Липсата на пилоти е принудило Ryanair да предлага до €10 000 бонус за всеки пилот, който започва работа в авиокомпанията, но не е ясно дали тази мярка дава ефект.

Свързани теми

Предишна публикация
Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9
Следваща публикация
Катар заяви желание да купи Eurofighter
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 10

Новият, 10-ти епизод на подкаста посветен на авиация и космонавтика е вече при вас. В…

Ryanair взима още 25 броя Boeing 737 Max

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair заяви, че поръчва още 25 броя Boeing 737 Max 8, като с това общия брой на поръчаните самолети от новото поколение на 737 достигат 135.

Стартира лятното разписание на летище София

От днес, 25 март 2018 г., влиза в сила лятното разписание на летище София с редовните полети до словенската столица Любляна. Те ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпанията Adria Airways.

Ryanair открива линия Бургас – Каунас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 21 ноември 2017 г., че открива нова линия от Бургас до Каунас. Това съобщиха от оператора.

Ryanair се съгласява да признае профсъюзите

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair предложи днес, 15 декември 2017 г., да признае профсъюзната дейност сред своите служители. Във своята 32-годишна история компанията системно отказваше да признава пилотските синдикати, но сега Ryanair се изправя пред сериозни стачки в дните около Коледните празници. Това съобщава Reuters.

Меню