Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

11 прочитания

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Според Тодоров е била изпратена шифрограма от българския посланик в САЩ, на която като получател е бил отбелязан Иво Христов. Документът е бил изпратен на 26 февруари 2017 г. и се отнася до проведени разговори на посланик Тихомир Стойчев с представители на Lockheed Martin, производител на F-16.

Проблемът според Тодоров е, че Иво Христов няма достъп до класифицирана информация. Депутатът от ГЕРБ е информирал главния прокурор, ДАНС и ДКСИ за евентуалното нарушаване на Закона за защита на класифицираната информация.

Според Тодоров, въпросът е особено чувствителен, защото се касае за разговори с Lockheed Martin, но не става ясно с какво тази компания е по-специална от други.

По-късно днес, в предаването „Още от деня” по БНТ1 депутатът Тодоров даде още детайли по съдържанието на въпросната шифрограма. Тя е съдържала информация за среща между българския посланик в САЩ с „втория човек в Lockheed Martin”, с директора по продажбите в Израел, Европа и САЩ на същата компания и „още един високопоставен служител”.

Обстоятелствата около въпросната шифрограма не са новост. Наличието ѝ се чете от доклада на т.нар. „Комисия „Gripen”. На страница 24 в бележка под линия 58 се вижда, че се цитира грама на посланика на България в САЩ до администрацията на Президента, МВнР и МО относно среща с представители на корпорацията Lockheed Martin.

Бележката е свързана с наличието на „оферта” от февруари 2017 г. за новопроизведени самолети. От думите на депутата Тодоров излиза, че се касае за F-16.

Въпросната „оферта” вече изниква няколко пъти, но както става ясно от думите на депутата Тодоров, става въпрос за разговор на български дипломат с представители на частна компания на фона на течащ по това време ясно структуриран процес за покупка на изтребители на междудържавно ниво. Безкрайно трудно е да се класифицират подобни разговори, като даване на оферта.

Депутатът Антон Тодоров също атакува и Швеция и Saab.

„Навсякъде, където има сделка за Gripen, тези сделки вонят на корупция. В Унгария и Чехия става дума за 12,7 млн. раздадени подкупи. В ЮАР става въпрос за 20 млн. А ние сами си задаваме въпроси и няма кой да ги хване за пеша на сакото тия корупционери”

Не е ясно от къде черпи информация Тодоров, особено що се касае за сделките в Унгария и Чехия, които са междуправителствени с шведското правителство.

Свързани теми

Предишна публикация
Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас
Следваща публикация
Ryanair забавя ръста си и спира полети до София
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Меню