Ryanair забавя ръста си и спира полети до София

14 прочитания

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че забавя ръста си, отменя полети през зимното разписание и спира да лети по 34 линии считано от ноември.

От авиокомпанията обявиха, че ще анулират около 18 000 полета по време на зимното разписание (ноември 2017 – март 2018 г.), което ще засегне около 400 000 пасажери, вече резервирали полетите си. Ryanair заяви, че вече се е свързала с клиентите си и им е предложила компенсация.

Анулираните полети са най-вече от 34 линии, които авиокомпанията няма да обслужва през зимния период. Това се дължи на факта, че компанията решава да не експлоатира 25 от своите близо 400 броя Boeing 737.

Сред спрените линии има и пет от летище София. Това са линиите до Валенсия – Кастелон, Мюнхен – Меминген, Пиза, Стокхолм – Скавста и Венеция –Тревизо.

До момента Ryanair изпълняваше полети до 21 дестинации от летище София. Така практически авиокомпанията свива с почти 25% обслужваните дестинации. Не е ясно как това ще се отрази на плановете на компанията да превозва по 1,6 млн. пасажера годишно и дали полетите ще бъдат възстановени през лятното разписание за 2018 г.

Според Ryanair експлоатацията на по-малко самолети ще позволи стабилизация на ситуацията с недостатъчните екипажи и елиминиране на големите закъснения, като в същото време ще даде стабилност на компанията.

Авиокомпанията акцентира, че от отменените полети ще бъдат засегнати около 1% от клиентите им през зимния период.

От Ryanair гарантират на акционерите си, че очакваните печалби от €1,4 – 1,45 млрд. до края на финансовата година (31 март 2018 г.) ще бъдат реализирани. Това изглежда, че подейства успокоително и акциите на компанията се качиха с около 2% за деня, след като паднаха с малко над 4% през миналата седмица.

Ryanair съобщи още, че няма да наддава за части от обявената в несъстоятелност италианска авиокомпания Alitalia

Кризата с Ryanair започна миналата седмица, когато нискотарифната авиокомпания обяви, че ще отмени около 2000 полета до края на октомври, заради липса на достатъчно екипажи и натрупаните огромни закъснения.

Свързани теми

Предишна публикация
Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация
Следваща публикация
Южна Корея поръчва допълнителни TA-50
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair се съгласява да признае профсъюзите

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair предложи днес, 15 декември 2017 г., да признае профсъюзната дейност сред своите служители. Във своята 32-годишна история компанията системно отказваше да признава пилотските синдикати, но сега Ryanair се изправя пред сериозни стачки в дните около Коледните празници. Това съобщава Reuters.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Откриват нов ремонтен център на летище София

Нов център за техническа поддръжка се открива на летище София. Той е плод на съвместните усилия на българската авиокомпания „Роуз еър“ и българската компания „Глоубъл мейнтенънс“.

Правителството предлага нови такси на летище София

Министерски съвет взе решение за леко намаляване на летищните такси на софийското летище, уеднаквяване на таксите при вътрешни и международни полети, увеличава отстъпките за количеството превозени пасажери, но и запазва еднаквите такси между стария и новия терминал. Това решение бе взето на заседанието на Министерски съвет от днес, 13 декември 2017 г.

Меню